Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Almega vill frysa ingångslöner

Tjänsteföretagens organisation Almega går på offensiven inför avtalsrörelsen och kräver frysta ingångslöner i tio år.

Almega vill se större löneskillnader, fler avtal som bygger på lokal och individuell lönebildning och avtal utan garanterade löneökningar för alla, skriver Svenska Dagbladet.

– Alla har rätt till lön, men inte till löneökning, säger Almegas vd Jonas Milton till SvD, och förtydligara att medarbetare som inte fungerat inte ska ha löneökning.

Inför avtalsrörelsen passar Almega också på att kritisera låglönesatsningarna som man i ett pressmeddelandde kallar ”onödiga och skadliga”.

Till stöd för sin uppfattning använder Almega bland annat resultatet från en undersökning man själv beställt. Underlaget var statistik från Almegas avtalsområden mellan 2004 och 2008.

Enligt undersökningen hade bara 4 procent kvar lägstalönen i slutet av mätperioden. Resten hade fått en positiv löneutveckling och "därmed skulle de så kallade låglönesatsningarna vara onödiga, då ytterst få personer kvarstår med lägsta lön".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.