Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Amazon marknadsför program för igenkänning till polis

Amazon i blåsväder efter marknadsföringen av program för att känna igen ansikten till amerikansk polis. Arkivbild.
Amazon i blåsväder efter marknadsföringen av program för att känna igen ansikten till amerikansk polis. Arkivbild. Foto: Reed Saxon/AP

Det amerikanska företaget Amazon är i blåsväder efter att ha försökt marknadsföra ett avancerat program för att känna igen ansikten till polisen, rapporterar Time. 

Den amerikanska ideella organisationen Civil Liberties Union och andra kritiker vädjar till Amazon att sluta försöka sälja programmet till poliser. Kritikerna hävdar att polisen kan använda teknologin för att bygga ett automatiskt identifikationssystem som kan spåra vem som helst, enligt Time.

Rekognition, som programmet heter, används redan hos polisen i Oregon. För att kunna matcha oidentifierade misstänkta med deras databas. Denna typ av teknologi förekommer ofta runt om i USA. Men kritikerna oroar sig över att teknologin utvecklas vidare så att polis, säkerhetsvakter och trafikkameror som övervakar offentliga platser, kan övervaka personer i realtid. 

De hävdar även att Amazon har resurserna att kunna utveckla den typen av teknik. Det kan bli problematiskt för minoriteter som finns med i polisregistret efter att ha begått mindre brott, immigranter som kan vara i landet illigalt eller politiska aktivister, menar kritikerna.

”Människor borde kunna röra sig fritt på gatan utan att bli bevakade av myndigheter. Ansiktsigenkänning i det amerikanska samhället är ett hot mot frihet”, har aktivisterna skrivit i ett brev till Amazon. 

Enligt Amazon är Rekognition en teknik som hjälper till att automatisera igenkänning av människor, objekt och aktiviteter i video och foton baserat på indata som tillhandahålls av kunden.

"Vår livskvalitet skulle bli mycket sämre om vi började förbjuda ny teknik bara för att vissa människor väljer att missbruka den. Tänk om privatpersoner förbjöds att köpa datorer eftersom det är möjligt att använda datorn för olagliga ändamål? För alla våra AWS-tjänster, kräver vi att våra kunder följer lagen och agerar ansvarsfullt när de använder Amazon Rekognition”, kommenterar en talesperson från Amazon Web Services,  i Sverige i ett mail.

Nyligen använde brittiska nyhetsbyrån Sky News, programmet för att hjälpa tittare känna igen kändisar som närvarade det kungliga bröllopet. Rekognition följs av användarregler som kräver att kunder måste följa lagen och agerar ansvarsfullt när de använder AWS-tjänster. 

Läs även: AI ska identifiera kändisgäster på brittiskt prinsbröllop

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.