Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Amazon och Starbucks tvingas betala skatt för att hjälpa hemlösa

Storföretagen Amazon och Starbucks tvingas betala en ny skatt för att hjälpa hemlösa i Seattle, skriver BBC

Företagen är kritiska och menar att den nya skatten äventyrar många jobbtillfällen i staden.

Under måndagen klubbade beslutsfattare i Seattle i USA igenom ett förslag som tvingar företag med en årsvinst på minst 20 miljoner dollar att betala 275 dollar i skatt per år per anställd. Det nya beslutet drabbar två av USA:s största företag, Amazon och Starbucks, som båda har sina huvudkontor i staden. 

Företagen kritiserar beslutet och säger att det äventyrar jobbtillfällen i staden. 

– Vi är fortsatt mycket oroliga över den framtid som skapats genom fullmäktiges fientliga inställning och retorik mot större företag, säger Amazons vd Drew Herdener och fortsätter:

– Det tvingar oss att ifrågasätta vår tillväxt här.

Amazon har, trots beslutet, valt att gå vidare med sina planer att bygga ett nytt kontor i stadens centrum, men hotar samtidigt med att hyra ut stora delar av lokalerna. Detta skulle innebära många förlorade jobbtillfällen för Seattle.

Seattles handelskammare är också kritisk och säger i ett uttalande:

– Att beskatta jobb kommer inte lösa regionens problem med bostäder och hemlöshet. 

Läs mer: Greps utan anledning – gjorde upp med Starbucks 

Seattle har haft en snabbt växande bostadskris vilket har resulterat i skyhöga hyror. Samtidigt har staden det tredje största antalet hemlösa i hela USA. Skatten, som beräknas dra in 47 miljoner dollar, ska användas till att hjälpa hemlösa och bygga nya billiga boenden.

Men Starbucks John Kelley är skeptisk. 

– Ingen tror att de kommer kunna göra boendet billigare eller lösa missbruksproblem genom den här skatten, säger han. 

Tillsammans med Amazon och Starbucks kommer runt 500 företag att drabbas av skatten. Däribland Apple, Google och Facebook som alla har delar av sin verksamhet i staden. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.