Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/amerikanska-barn-drommer-om-att-bli-internetstjarnor-kinesiska-vill-bli-astronauter/

Ekonomi

Amerikanska barn drömmer om att bli internetstjärnor – kinesiska vill bli astronauter

Astronauten Buzz Aldrin under månlandningen. Foto: TT

Amerikanska och brittiska barn får hellre astronomiska tittarsiffror på Youtube än att bli astronauter. Det visar en ny undersökning som gjordes i samband med jubileet av månlandningen. 

De 3.000 barnen som deltog i studien fick välja vilket av fem olika yrken de helst skulle jobba med i framtiden. Bland alternativen fanns musiker, professionell idrottare, lärare, youtuber och astronaut. Deltagarna, som var mellan åtta och tio år gamla, var från USA, Storbritannien och Kina, och resultaten skilde sig stort mellan öst och väst.

Hos amerikanska och brittiska barn var det betydligt vanligare att välja youtuber än astronaut som drömyrke, skriver den amerikanska nättidningen Business Insider

Barnen i USA och Storbritannien gjorde anmärkningsvärt lika val. Efter favorityrket youtube-stjärna var lärare det mest populära alternativet bland båda grupperna, följt av professionell idrottare och musiker. Sist kom alltså astronaut.

Men bland de kinesiska barnen var det omvänt och att följa Neil Armstrongs, eller varför inte Christer Fuglesangs fotspår var betydligt populärare. Hos dem var astronaut det vanligaste drömyrket och 56 procent av barnen valde det som sitt förstaval, medan videobloggare på Youtube kom på sistaplatsen. Läraryrket var det näst mest populära alternativet även bland de kinesiska barnen.

Studien gjordes av Harris Poll på uppdrag av Lego i samband med att det 2019 är 50 år sedan Apollo 11 landade på månen.