Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/amerikanska-myndigheter-granskar-it-jattar/

Ekonomi

Amerikanska myndigheter granskar it-jättar

Nu ökar pressen på teknikjättar som Facebook och Google även i USA. Myndigheter ska bland annat granska företagens konkurrenspåverkan på de digitala marknaderna, rapporterar amerikanska medier.

Amerikanska myndigheter ska undersöka hur teknikföretagen påverkar konkurrensen på de digitala marknaderna, skriver New York Times. Justitiedepartementet kommer att granska Apple och Google, medan Federala handelskommissionen ser över Facebook och Amazon.

Granskningen ska bland annat titta på om Googles ägarbolag Alphabet brutit mot den amerikanska konkurrenslagstiftningen. Oro för nya statliga regleringar av branschen tyngde företagens aktiekurser på Wall Street på måndagen; Facebook tappade 7,3 procent och Alphabet 6,1 procent. I stort tappade it-branschens sektorindex 1,8 procent.

På måndagen kom också beskedet att en demokratiskt ledd kommitté i representanthuset planerar en granskning av teknikjättarna för att avgöra om de blivit så stora och mäktiga att de hotar konkurrensen och skadar användarna.

– Med tiden har folk märkt att det finns riktiga faror, säger kommitténs ordförande demokraten David Cicilline till Washington Post.

I mars dömde EU-kommissionen Google till miljardböter för brott mot EU:s konkurrensregler. Att nu även USA:s politiker tar krafttag mot de stora teknikföretagen innebär än större press på dem.

Både Facebook och Google har kritiserats för hur de hanterar användardata och påverkar det politiska klimatet, Apple har stort inflytande över programutvecklare och vad som kan visas på deras enheter, och Amazon anklagas ofta för att kväva konkurrensen på marknaden.

Enligt demokraten David Cicilline har samtliga dessa teknikföretag informerats om granskningsplanerna.

– Det här handlar om hur vi får tillbaka konkurrensen i den här miljön, säger Cicilline.