Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Amerikanskt handelsavtal kan påverka svenska mjölkbönder: ”Risk för ökad konkurrens”

Handelsavtalet mellan USA, Mexiko och Kanada kan få effekter på svensk mejeriexport. 

– Det kan innebära att det i framtiden blir ökad konkurrens, säger Christina Furustam på LRF. 

Det nya USMCA-avtalet kan ha en effekt på världsmarknaden. Det menar Christina Furustam, expert handelspolitik och internationellt samarbete på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). 

I avtalet verkar USA få Kanada att införa en avgift på export för vissa mejeriprodukter. Det rör skummjölkspulver, mjölkproteinkoncentrat och ”instant formulas” som används till exempel i barnmat. När Kanada inför exportavgifter ger det USA större möjlighet att ta marknadsandelar eller etablera sig på nya marknader, enligt Christina Furustam.  

– Anledningen till att man inför sådana avgifter i USMCA-avtalet är att USA nog vill att mjölk stannar hemma i Kanada så att USA får utrymme att öka sin export. Det känns knepigt med denna typ av reglering av marknaden, säger Christina Furustam och fortsätter:

– USA som är störst exportör av skummjölkspulver näst EU, skulle kunna använda sin nyfunna möjlighet att exportera dessa mejeriprodukter och bidra till ökad konkurrens för de europeiska aktörerna. Sverige exporterar också dessa produkter och det kan innebära att det i framtiden blir ökad konkurrens, säger Christina Furustam.

Läs mer: Kanada ansluter sig till nya Nafta-avtalet – som byter namn

På mejerikoncernen Arla analyserar man just nu vilka effekter det kan tänkas få men det är ännu oklart huruvida det nya USMCA-avtalet kommer att påverka deras verksamhet. 

– Vi kan inte säga så mycket ännu för vi har inte en färdig analys. Då vi är marknadsdominerande i flera länder i EU får vi heller inte kommentera priser, säger Erik Bratthall, presschef Arla Sverige. 

USMCA-avtalet behöver dock inte målas upp som ett hot mot svenska bönder, men det är en aspekt att hålla ögonen på, menar Christina Furustam på LRF. Kanada har dock ingen stor export av till exempel skummjölkspulver i dagsläget så här finns frågetecken, fortsätter hon.

–  Det känns i övrigt som en sak mellan dem på andra sidan Atlanten, som svensk mjölkbonde behöver man inte vara livrädd för just USA, säger hon.

Läs mer: Klassisk kohandel räddade det nordamerikanska frihandelsavtalet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.