Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Amsterdam bästa valet ur ett EU-perspektiv

Trots att det blev lotten som avgjorde är Amsterdam det bästa valet för EMA efter Brexit. Läkemedelsmyndighetens viktiga verksamhet blir inte lika lidande när en stor andel av personalen väntas följa med.

Efter en jämn omröstning som till slut fick avgöras med lottdragning stod det igår kväll klart att Amsterdam blir ny hemvist för EU:s läkemedelsmyndighet, EMA. Många av EMA:s cirka 900 anställda andades nog ut när de fick höra vart myndigheten och deras jobb skulle flytta. Amsterdam var nämligen en favorit bland dem, mer än 80 procent kunde tänka sig att flytta sig med till staden enligt en intern undersökning. 

EMA:s högste chef Guido Rasi drog nog också en lättnadens suck. Det fanns flera städer med i omröstningen som skulle locka färre än 20 procent av de anställda. Flytten av EMA kommer säkert att bli stökig ändå, men än mer om myndigheten samtidigt skulle vara tvungen att rekrytera flera hundra anställda. Den högkvalificerade personal som krävs på EU:s läkemedelsmyndighet är inte lätt att få tag i överallt. 

Ett allt för stort personaltapp skulle leda till allvarliga konsekvenser för myndighetens verksamhet och för folkhälsan i EU. EMA varnade tidigare i en rapport för försenade godkännanden av nya läkemedel, brist på läkemedel i vissa länder och att det skulle dröja många år innan myndigheten repade sig.

Nu behöver det inte bli så allvarligt. När runt 80 procent av de anställda följer med räknas myndigheten att vara återställd inom två, tre år. Utifrån den aspekten framstår Amsterdam som det bästa valet.

I diskussionerna om vilket land som var bäst lämpat att ta över EMA har det varit stort fokus på det praktiska; närheten till Bryssel, bostäder till de anställda och en centralt belägen och välutrustad kontorslokal.

Sveriges forskningsminister Helene Hellmark Knutsson har tidigare sagt att hon tyckt att frågorna om en stark nationell läkemedelsmyndighet och en god miljö for medicinsk forskning hamnat i skymundan. Två argument som väger starkt för Sverige. Men Sverige är inte unikt i det avseendet. Andra kandidater, däribland Amsterdam, har också starka forskningsmiljöer, sjukvård i världsklass och välfungerande nationella regulatoriska myndigheter. 

Det är förståeligt att många är besvikna efter gårdagens omröstning. Men vinnare är inte bara Amsterdam, utan på sikt också EU:s befolkning. Nu är det dags att lägga besvikelsen åt sidan och samarbeta för att flytten ska gå så smidigt som möjligt.

Läs även: Pinsam dansk reaktion på förlusten.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.