Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/amortering-pa-bolan-kan-pausas/

Ekonomi

Amortering på bolån kan pausas

Foto: Henrik Montgomery/TT

Finansinspektionen ser inkomstbortfall kopplat till coronaviruset som ett särskilt skäl för att tillfälligt minska eller pausa bolåneamorteringar.

Det framgår av ett pressmeddelande. 

Direkt Text

”Amorteringskravet är utformat för att högt belånade hushåll i normala tider ska amortera på sina skulder och därmed öka hushållens motståndskraft. Kravet är utformat så att banker och låntagare kan komma överens om undantag från kravet när det finns särskilda skäl. Hushåll kan till exempel hamna i situationer där deras disponibla inkomster oväntat minskar”, fortsätter myndigheten.

Inkomstbortfall kopplat till coronaviruset ses alltså som ett sådant särskilt skäl där banken och låntagaren ska ha möjlighet att komma överens om att under en begränsad period minska eller pausa amorteringarna. Finansinspektionen har också kommunicerat denna syn till bankerna.

”Det extraordinära läget motiverar att bankerna är generösa i sin tillämpning av att medge undantaget”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar.