Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Amorteringskrav ska införas – partierna överens

Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Lotta Härdelin/DN

Regeringen och de fyra borgerliga partierna vill ha krav på amorteringar av bolån. Det framgick efter mötet Alliansen hade med finansmarknadsminister Per Bolund på onsdagen.

Finansinspektionen (FI) fick i förra månaden dra tillbaka sitt förslag om att alla som tog nya bolån måste amortera, betala av, på dem. Förslaget drogs tillbaka då det var oklart om FI hade rättsligt stöd för ett sådant krav.

Men nu ska Alliansen och regeringen försöka få till stånd en lag som gör det möjligt för FI att införa amorteringskravet.

– Det är huvudspåret, säger Per Bolund

– Vi ska jobba vidare med det för att kunna ge FI ett mandat att införa kravet, tillägger han.

Det tar dock tid att få igenom ett lagförslag i riksdagen; tidigast i höst kan det vara aktuellt.

– Och det kan ta längre tid än så, säger Bolund.

Finansmarknadsministern säger att partirepresentanterna hade en ”konstruktiv diskussion”. Däremot vill han inte säga om även andra åtgärder, som nedtrappade ränteavdrag, minskad reavinstskatt eller återinförande av fastighetsskatten diskuterades – men han antyder det.

– Jag vill inte gå in på detaljer, men det är klart att vi förde en bred diskussion i frågan, säger han.

Ulf Kristersson (M) bekräftar att parterna var överens om att FI behöver ”de legala förutsättningarna” för att gå vidare med amorteringskrav.

– Eller en liknande åtgärd, tillägger han.

Han berättar också att ränteavdragen nämndes en gång, men att regeringen konstaterade att det inte var aktuellt att göra någon ändring där.

– Och vi konstaterade för vår del att det inte heller var aktuellt, säger Kristersson.

Fakta.Detta händer nu

En ny lag tar sin tid. Sannolikt dröjer det ett år innan ett amorteringskrav finns på plats. Det kan tyckas vara en enkel sak, att förtydliga en lag så att Finansinspektionen (FI) kan genomföra sitt krav på amorteringar. Men med tanke på att FI tvingades dra tillbaka förslaget krävs en noggrann förberedelse.

• För det första måste frågan utredas. Det gäller att se till att en ny lagparagraf inte strider mot grundlagen, till exempel.

• För det andra ska utredningen på remiss och här kan olika remissinstanser komma med tunga invändningar.

• För det tredje ska regeringen skriva en proposition, ett lagförslag. Det i sin tur behöver sannolikt granskas av lagrådet. Frågan berör ju mängde av människors privatekonomi.

• Till sist ska riksdagen anta lagen.

Slutsatsen är att FI knappast kan genomföra sitt amorteringskrav förrän tidigast till sommaren nästa år.

Bakgrund.FI slopade amorteringskrav

• Bara tre månader innan det skulle ha trätt i kraft slopade Finansinspektionen sitt förslag om att låntagare måste amortera. Beskedet kom sedan kammarrätten i Jönköping ifrågasatt om kravet är förenligt med lagen.

• Ett ännu större kaos på bostadsmarknaden hade hotat om Finansinspektionen gått vidare med kravet, skrev DN:s Dan Lucas i en kommentar i samband med beskedet.

• Det fanns en tro bland mäklare att det slopade kravet skulle leda till ett något lugnare tempo för bostadsspekulanterna. Men nej – både priser och antalet annonser slår nya rekord.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.