Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Amorteringskravet blir kännbart för hushåll med stora lån”

Bankföreningen inför rekommendationer för att öka amorteringarna. Dagens Nyheters privatekonomiska krönikör Maria Crofts förklarar hur rekommendationerna slår mot hushållen.

Varför gör Bankföreningen det här utspelet nu?

– Det är för att förekomma en lagstiftning om amorteringar. Bankföreningen tror att det kan komma ett lagförslag senare i höst som reglerar hushållens amorteringar och försöker visa politikerna att bankerna tar sitt ansvar så att det inte behövs någon lag.

– Det är Bankföreningens andra försök på kort tid att undvika lagstiftning. Frågan är om politikerna litar tillräckligt mycket på bankerna för att släppa tanken på lagstiftning.

Varför ska hushållen amortera?

– Det finns en oro bland politikerna och andra beslutsfattare att hushållen har lånat så mycket att de kan få problem om bostadspriserna sjunker kraftigt. Risken är stor att en sådan nedgång skulle smitta av sig på hela samhällsekonomin.

De ökade amorteringskraven gör det dyrare att bo och tanken är att det ska dämpa prisökningstakten på bostäder. Samtidigt som hushållen får större marginaler vid ett prisfall.

Hur mycket pengar blir det fråga om?

– För hushåll med stora lån blir det kännbara belopp. Som exempel kan vi ta ett hushåll som köpt en bostad för 5 miljoner kronor och betalat 15 procent, 750.000 kronor kontant. Med de nya reglerna betalas 1 750.000 kronor av innan belåningen är nere i 50 procent av värdet. Med antagandet att amorteringstiden blir så lång som 50 år blir amorteringen ungefär 2 900 kronor i månaden. Blir amorteringstiden kortare blir månadsbeloppet högre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.