Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Amorteringskravet får grönt ljus av lagrådet

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Den 1 maj nästa år är planen att ett amorteringskrav ska träda i kraft. Det säger finansmarknadsminister Per Bolund som nu har fått grönt ljus av Lagrådet. Tillsammans med en avmattning av bopriserna minskar det behovet av ett begränsat ränteavdrag, menar han.

– Nu har vi fått en tydlig granskning av landets ledande experter inom juridik och grundlagsfrågor. Därmed blir det behandling i riksdagen, och eftersom att vi har en bred förankring ska det inte vara några hinder där heller, säger Per Bolund.

På torsdagen stod det klart att Lagrådet ger grönt ljus för ett införande av amorteringskravet. Vägen fram har inte varit rak för det omstridda förslaget. Lånekravet har stött på juridisk patrull, först när FI ensidigt föreslog ett sådant och sedan i höstas när regeringen och de borgerliga partierna var eniga om att ändra lagen så att FI skulle få rätt att införa kravet.

Flera tunga remissinstanser, som kammarrätten i Jönköping, juridiska fakulteten vid Uppsala universitet och Advokatsamfundet, ifrågasatte till och med om lagförslaget var förenligt med Regeringsformen (RF), en av Sveriges grundlagar.

Men Lagrådet håller inte med kritikerna.

”Det föreslagna bemyndigandet innebär att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter som får betydelse för kreditavtal som ingås mellan enskilda. Om kreditgivaren bryter mot sådana föreskrifter kan Finansinspektionen ingripa mot institutet”, skriver Lagrådet och fortsätter:

”Ett sådant ingripande får inga rättsföljder för den enskilde. Ingripandet medför inte att avtalet mellan kreditinstitutet och den enskilde blir ogiltigt. Det får inte heller till följd att ena parten kan rikta skadeståndskrav eller andra krav mot den andra. Lagrådet anser mot denna bakgrund att det föreslagna bemyndigandet inte står i strid med bestämmelserna i RF”, skriver Lagrådet.

Lagrådet föreslår dock några mindre ändringar och framför allt trycker juristerna på att det endast ska gälla nya lån som tas efter det att lagen träder i kraft – och de föreslår till och med ett datum för det: första maj nästa år.

Foto: TT
Foto: TT

Per Bolund räknar med att lagen om amorteringskrav ska vara klubbad samma datum.

– Vi kommer att utarbeta en proposition som vi lägger fram till riksdagen i början av nästa år. Planen är att lagen ska träda i kraft första maj, säger han.

Ett annat omtvistat förslag som har diskuterats i syfte att kyla av bostadsmarknaden, är en avtrappning av ränteavdraget. Så sent som i måndags kunde DN rapportera att färska siffror visar på en avmattning av bopriserna i november. Den utvecklingen har även regeringen noterat. Och när nu amorteringskravet får grönt ljus av Lagrådet ser Per Bolund inte samma behov av att driva genom ytterligare förslag för att begränsa bolånefesten. 

– Det är klart att det akuta läget och behovet att komma in med snabba åtgärder inte blir lika pressande, säger Bolund med brasklappen:

– Vi har sett en viss utmattning av priserna på bostäder de senaste två månaderna, men det är för tidigt att dra några slutsatser av det.

Lagrådet består av några av landets högsta jurister, domare eller tidigare domare i Högsta Domstolen. I och med att de nu har godkänt amorteringskravet och då det finns en bred majoritet i riksdagen för det, kommer kravet att träda i kraft i vår, när riksdagen har behandlat ärendet under vintern.

Kravet säger att låntagaren måste betala av minst halva lånet, därefter kan personen i fråga slippa amorteringar.

Läs också: Tydlig avmattning på bostadsmarknaden

Fördjupning.Mer om bomarknaden

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.