Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Analys: Räkna med fortsatt strid om pensionerna

Att bromsen i pensionssystemet mildras betyder inte att konflikterna kring pensionerna upphör, skriver DN:s Dan Lucas.

Från och med 2017 kommer svängningarna i pensionens storlek dämpas. Det betyder att de år när bromsen slår till kommer nedgången i snitt bli en tredjedel mindre än med nuvarande system.

Å andra sidan blir uppgången, ”gasen” i pensionerna också mindre, även det i snitt med en tredjedel.

Med undantag för enstaka år blir inte effekten så stor (se grafik). Den automatiska balanseringen som bromsen egentligen heter, finns ju kvar. Den finns för att i princip varje generation ska finansiera sina egna pensioner.

Redan här finns ett stridsäpple. Pensionärsorganisationerna avskyr bromsen. De har föreslagit att premiepensionssystemet (PPM) slopas och att avgiften på 2,5 procentenheter av lönen flyttas till inkomstpensionen. Det skulle sannolikt förhindra att bromsen slår till under överskådlig tid.

De har fått ett visst stöd av statminister Stefan Löfven på den tiden han var oppositionsledare. Men kravet kommer inte att vinna gehör då de borgerliga partierna i Pensionsgruppen vägrar. Premiepensionen var deras stora vinst under 1990-talets förhandlingar om det nya pensionssystemet.

Gruppen måste vara enig när det gäller stora förändringar och därför är pensionärernas krav dödfött. Att slopa bromsen helt innebär en risk med bestående underskott. Det i sin tur betyder att framtida generationer får sämre pensioner än de annars hade fått.

Ett annat stridsäpple är systemets åldersgränser. Idag får man lyfta sin allmänna pension från 61. Samtidigt har man rätt att arbeta med skydd av lagen om anställningsskydd (LAS) till fyllda 67. De borgerliga vill höja dessa gränser i enlighet med Pensionsåldersutredningens förslag till 63 respektive 69. Därefter ska dessa gränser höjas i takt med medellivslängdens ökning.

Men här är det Socialdemokraterna som sätter klackar i backen, med motiveringen att många löntagare inte orkar arbeta efter 65 års ålder. De vill hellre se satsningar på förbättrad arbetsmiljö för äldre och också att få fler unga att komma ut tidigare på arbetsmarknaden.

Så finns en pyrande konflikt om AP-fonderna. Hur många ska de vara och hur ska de styras är sådant som det inte finns enighet om i gruppen.

Fördjupning.Pension

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.