Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/analytiker-gor-tummen-upp-for-goran-persson/

Ekonomi

Analytiker gör tummen upp för Göran Persson

Både styrelseordförande Lars Idermark och vd Birgitte Bonnesen har lämnat Swedbank under våren i sviterna av misstankarna kring penningtvätt. Foto: Anders Wiklund/TT

Analytikerna välkomnar förslaget om Göran Persson som ny styrelseordförande för Swedbank. 

– Det viktigt att få in en erfaren ledare som vågar lyfta på jobbiga stenar och som kan kommunicera med media även i svåra lägen, säger Johanna Kull. 

Rätta artikel

Det blev förhandstippade Göran Persson som föreslås som ny ordförande i Swedbank. 

– Jag tycker att valet är positivt för Swedbank. Han är en person med stor erfarenhet och ett brett nätverk, säger Robin Rane, analytiker på Kepler Cheuvreux. 

Efter misstankarna om penningtvätt inom banken lämnade tidigare ordförande Lars Idermark sin post med omedelbar verkan den 5 april i år. Sedan dess har det spekulerats kring vem som ska ta över klubban i banken, där Göran Perssons namn har funnits med som en het kandidat för rollen. 

– Efter Swedbanks tumultartade vår är det viktigt att få in en erfaren ledare som vågar lyfta på jobbiga stenar och som kan kommunicera med media även i svåra lägen, säger Johanna Kull. 

Enligt TT har valberedningens ordförande Lennart Haglund sagt att han om en vecka hoppas kunna ge besked om när bankens extrastämma ska hållas. 

– Jag tror också att den nya ledningen med den nya vd:n som ska tillsättas behöver arbetsro för att se över eventuella felaktigheter. Då krävs det en stark styrelse. Med Göran Persson som styrelseordförande finns sådana förutsättningar, säger Johanna Kull. 

Göran Persson var Sveriges finansminister år 1994–1996 när Sverige befann sig i en djup finanskris. Därefter var han statsminister under tio år. Han är ordförande i LKAB, har tidigare varit ordförande i Sveaskog och sitter i Ålandsbankens styrelse. Tidigare var han även ordförande i en mindre fristående sparbank. 

– Han har en gedigen erfarenhet av ledarskap och var finansminister under en tid som var svår för Sveriges ekonomi, så han har också god kriserfarenhet. Han har dessutom fått mer konkret bankerfarenhet av att sitta i Ålandsbankens styrelse, säger Johanna Kull. 

Även Robin Rane säger att han tror att Göran Persson är rätt person att städa upp efter penningtvättshärvan. 

– Det tror jag, absolut. Jag har svårt att se någon annan som skulle göra det bättre, säger han. 

Under måndagseftermiddagen meddelade Ålandsbanken via ett pressmeddelande att Göran Persson lämnar sitt uppdrag. 

Enligt uppgift till tidningen Expressen pekas Folksams vd Jens Henriksson ut som ny vd för Swedbank. Det dementeras dock av Folksam.

– Det dementerar vi, säger presschefen Kajsa Moberg.

– Han trivs utmärkt på Folksam – det är inte aktuellt, tillägger hon.

Läs även: Kunderna riskerar att få betala för följderna 

Läs även: Göran Persson föreslås som ordförande i Swedbank