Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 22:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/anders-borg-hoj-fastighetsskatten-tillsammans-med-sd/

Ekonomi

Anders Borg: Höj fastighetsskatten tillsammans med SD

Tidigare finansminister Anders Borg. Foto: Alexander Mahmoud

Tidigare finansminister Anders Borg vill att fastighetsskatten höjs.

Men det måste göras i bred enighet och helst tillsammans med Sverigedemokraterna. Det sa han vid ett seminarium i Stockholm på tisdagen.

Carl Johan von Seth
Rätta artikel

En ”omfattande skattereform” står på den politiska agendan. Enligt uppgörelsen mellan S, MP, C och L ska bland annat marginalskatterna sänkas och miljö- och klimatskatterna höjas.

De första stegen tas redan vid nästa årsskifte. Då avskaffas den så kallade värnskatten, som betalas på inkomster som överstiger knappt 60.000 kronor i månaden.

Förre finansministern Anders Borg, numera rådgivare åt teknikbolaget Ipsoft, är kritisk till tanken att genomföra en större reform som bara partierna i det så kallade januariavtalet står bakom.

– Jag tror att man behöver göra en bredare skattereform. Man behöver inkludera åtminstone hela alliansen eftersom det här är väldigt stora frågor som behöver hanteras under lång tid, sa han till DN vid ett seminarium på Handelshögskolan i Stockholm på tisdagen.

Läs mer: Anders Borg får nytt toppjobb

Han är också bekymrad över hur partierna ska betala för alla de åtgärder som står på dagordningen. Dessutom måste resultaten av skattereformerna bli rättvisa, anser Anders Borg.

– Du kan inte ta bort värnskatten och finansiera det med höjd bensinskatt. Då har du skapat en explosiv politisk situation med gula västar som skulle dyka upp i Stockholms innerstad.

Sänkt skatt för höginkomsttagare bör enligt den tidigare finansministern inte betalas av vanliga löntagare och pensionärer.

Men han varnar också för att höja kapitalinkomstskatterna. Det skulle, säger Anders Borg, försämra företagsklimatet och skrämma i väg entreprenörer.

– Det enda rimliga ur fördelningspolitisk synpunkt är att göra något på fastighetssidan.

Alliansregeringen, i vilken Anders Borg var finansminister, avskaffade den kontroversiella fastighetsskatten och införde i stället en lägre kommunal avgift. Men numera är han alltså övertygad om att en höjning är nödvändig.

– Det bästa vore om det kunde göras så brett som möjligt och inkludera alla partier. Annars blir det inte politiskt stabilt.

Som Borg ser det skulle en höjning av fastighetsskatten vara enklare om Sverigedemokraterna också ingick i en överenskommelse, vilket han förklarade för åhörarna under sitt anförande på Handelshögskolan:

– Jag tycker att det vore en fördel att försöka få in SD i en sådan uppgörelse. Annars får vi ett fastighetsskattepopulistiskt parti på kanten.

Läs också: Så får du skatteåterbäring 2019 redan i april