Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Angrepp på kollektivavtal avvärjdes i sista minuten

Regeringen lyckades i sista stund styra undan ett generalangrepp från Bryssel på den svenska modellen. Intensiv lobbying in i det sista fick EU-kommissionen att backa från förslaget att företag från andra EU-länder inte skulle behöva följa svenska kollektivavtalade lönenivåer.

– Det här är en mycket stor seger för vad den svenska regeringen drivit, väsentligt bättre än det förslag som läckte ut förra veckan, sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), när hon i går kommenterade EU-kommissionens förslag tillsammans med statsminister Stefan Löfven.

– Som vi tolkar detta kommer Sverige att kunna kräva inte bara kollektivavtalens lägstalöner av de utländska företagen, utan också andra ersättningar som utgår enligt de svenska avtalen. Vi har också fått tydliga skrivningar om att våra kollektivavtal ska gälla.

Utstationeringsdirektivet reglerar vad som gäller för arbetare som är anställda i ett EU-land men som tillfälligt jobbar i ett annat, till exempel polska byggarbetare i Sverige. Direktivet tillkom 1996 och har sedan dess ändrats och förtydligats ett antal gånger.

När det nu skulle revideras igen läckte ett utkast ut redan i torsdags. LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv skickade omgående en protest till EU-kommissionen och varnade för ett allvarligt ingrepp i den svenska modellen. Kommissionen ville att lagstadgade minimilöner skulle gälla, men skrev inget om att lönenivåerna kunde fastställas på ”svenskt” sätt genom kollektivavtal.

Regeringen Löfven gick till val på att verka för en förändring av utstationeringsdirektivet så att arbetstagare från andra EU-länder verkligen skulle få samma villkor som svenska anställda. Sedan EU-domstolens Laval-dom 2007 har det stått klart att svenska fackförbund inte får vidta stridsåtgärder för att tvinga fram bättre villkor än kollektivavtalens lägstalöner, vilket i de flesta fall är mindre än svenska anställda tjänar i praktiken.

Regeringen hade lobbat hårt i  månader, men det läckta förslaget gick alltså på tvärs med regeringens intentioner. De svenska socialdemokraterna i EU-parlamentet krävde i förra veckan att kommissionens ordförande skulle avgå om förslaget inte ändrades, och inom LO talade vissa om en ”Swexit”. Nu är LO klart mer nöjt med det nya förslaget:

– Det är en klar förbättring. Framför allt tycks begränsningarna i strejkrätten vara undanröjda, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

TCO välkomnar förslaget till ändrat utstationeringsdirektiv.

– Förslaget som presenterades i dag innehåller betydande förbättringar. EU-kommissionen har hörsammat våra fackliga krav på likabehandling av arbetstagarna. Lönebildningen är och ska förbli en nationell angelägenhet som i  Sverige sköts av parterna. Det är en framgång för den svenska partsmodellen, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.