Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Anmärkningsvärt att Sverige döljer sin påverkan inför medborgarna”

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om svenska statens arbete för att påverka folkomröstningen om Jas Gripen i Schweiz.

Sverige har en stor försvarsindustri – det är väl inte konstigt att den svenska staten anstränger sig för att Saab ska få sälja stridsflygplan?

– Nej, det flesta länder som har stora försvarsindustrier gör samma sak. Däremot är det anmärkningsvärt hur Sverige gör det och hur man döljer det inför sina och andras medborgare. Sverige har i hemlighet samarbetat med ja-sidan i den schweiziska folkomröstningen om köpet av Jas Gripen.

– Den svenske ambassadören redogör för sina möten med viktiga personer på ja-sidan. I januari berättade han till exempel, som det står i ett av de hemliga dokument som Sveriges Radios Ekoredaktion har publicerat: "På försvarsattaché Peterssons initiativ hölls i förra veckan ett samordningsmöte hos biträdande generalsekreterare Christian Catrina om planerade svenska stödaktiviteter inför folkomröstningen. Det visade sig vara ett synnerligen nödvändigt möte - om än främst för att koordinera den schweiziska sidan." Här intervenerar ju Sverige i den schweiziska demokratin för att stödja sin försvarsindustri. Det kan skada förtroendet för ja-sidan i Schweiz. Av just det skälet har ja-kampanjen nyligen valt att betala tillbaka 1,5 miljoner kronor i stöd från Saab.

Utrikesminister Carl Bildt (M) och handelsminister Ewa Björling (M) förnekade att de kände till några svenska stödaktiviteter för att påverka folkomröstningen när Sveriges Radio intervjuade dem. Varför det?

– Det har förstås att göra med att det är känsligt att säga att Sverige försöker påverka den schweiziska demokratin, risken finns att det kan bli kontraproduktivt för Saab och Jas Gripen. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt, som bägge är kritiska till svensk vapenexport, har däremot krävt korten på bordet. Debatten lär fortsätta.

Hur viktigt är det för den svenska regeringen att Schweiz köper Jas Gripen?

– Det är viktigt för Saabs framtid och därmed för det svenska flygvapnet, som är beroende av underhåll och leveranser från Saab. Det svenska riksdagsbeslutet att köpa nya Jas Gripen är villkorat på att ett annat land ska vara med och dela utvecklingskostnaderna. Nu har Brasilien också sagt sig intresserade av att köpa, men den affären är inte färdig. Sverige har däremot lagt nya ordrar på många miljarder kronor till Saab. Säljer företaget stridsflygplanet till andra länder så minskar trycket på det svenska försvaret att hålla Saab under armarna i fortsättningen. På lång sikt klarar sig inte Saab utan en stor export, då skulle Sverige få köpa stridsflygplan från något annat land.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.