Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ann, 62: Svårt att leva på pensionen

Foto: Lisa Mattisson

Ann Stephenson Möller, 62, började arbeta när hon var 18 år och var fritidspedagog i mer än 30 år. När hon fyller 65 blir pensionen 14.300 kronor i månaden före skatt.

– Det hade varit svårt att leva på om jag varit ensamstående, säger hon.

Ann Stephenson Möller började arbeta som 18-åring och har haft flera olika jobb. Hon har bland annat varit busschaufför och drivit ett kafé, som också serverade lunch, tillsammans med en kompis. Men största delen av tiden har hon arbetat med barn och ungdomar.

Läs mer: Planering i god tid ger bättre liv som pensionär 

– Först var jag timanställd på olika fritidshem. Sedan läste jag två år på högskolan och blev färdig fritidspedagog 1981, säger hon.

De första tio arbetsåren tjänade hon inte in tjänstepension eftersom hon var för ung. När barnen var små arbetade hon fyradagarsvecka i tre, fyra år och hon tjänade inte in tjänstepension när hon drev eget. 

– Det är nog det som ligger bakom att pensionen blir så låg, säger Ann Stephenson Möller.

Den 1 januari i år sade hon upp sig från sitt arbete som fritidspedagog i Stockholm kommun. Nu lever hon på sina besparingar och funderar på vad hon ska göra framöver. 

– Jag skulle vilja starta eget och hjälpa äldre med it-tjänster. Som att skaffa bank-id och Facetime och rensa upp och hålla deras datorer uppdaterade.

Om idén inte håller har hon sannolikt möjlighet att gå tillbaka till sin tidigare arbetsgivare eftersom det är brist på personal i skolorna.

– Jag trivdes väldigt bra med skolan och kollegerna men kände att jag ville utvecklas mer och göra något nytt. Jag har ingen brist på ork så vi får se om min idé håller eller om det blir något annat, säger Ann Stephenson Möller.

Lönen var 34.400 kronor i månaden före skatt på hennes senaste jobb. Går hon i pension vid 65 får hon mindre än hälften.

Fortsätter hon arbeta till 67 års ålder stiger pensionen till 15.800 kronor i månaden före skatt. Efter fem år, när det privata sparandet är slut, sjunker pensionen med en tusenlapp i månaden.

Men hennes förhoppning är att det inte blir aktuellt att arbeta så länge som till 67 års ålder. Om det inte blir så att hon får syssla med något väldigt roligt och utvecklande.

– Jag tror inte jag vill jobba längre än till 65 och det kommer att gå bra att sluta då eftersom jag gifte mig för några år sedan och kan dela kostnaderna med min man.

Prognos

Om Ann Stephenson Möller fortsatt att arbeta som fritidspedagog till 65 års ålder skulle hon få 14.300 kronor i pension före skatt. När hennes privata pensionssparande är slut efter fem år sjunker pensionen till 13.300 kronor i månaden.

Inkomstpension: 10.500 kronor

Premiepension: 1.200 kronor

Tjänstepension: 1.600 kronor

Privat pensionssparande: 1.000 kronor

Totalt: 14:300 kronor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.