Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ann Linde: Dörren till frihandelsavtal långt ifrån stängd

Ann Linde (S), EU- och handelsminister.
Ann Linde (S), EU- och handelsminister. Foto: Nicklas Thegerstrom

Dörren till någon form av frihandelsavtal mellan EU och USA är långt ifrån stängd. Det säger handelsminister Ann Linde (S) till DN efter ett besök i Washington.

Det var med låga förväntningar som handelsminister Ann Linde reste till Washington. Trumpadministrationen har tydligt aviserat att man siktar på en handelspolitik där amerikanska företag står först i ledet och upprepade gånger meddelat att man inte drar sig för att införa olika typer av handelshinder.

– Trump har en protektionistisk agenda och alla jag har pratat med bekräftar att han verkligen driver den linjen. Han vill till varje pris skydda det amerikanska näringslivet.

Det säger Ann Linde efter att i Washington bland annat ha träffat den biträdande handelsministern, fem senatorer, fackföreningsföreträdare och företrädare på näringsdepartementet.

Men alla besked hon fick var inte negativa. Läget är inte riktigt så illa som hon trodde. Ett av de positiva budskapen hon tar med sig hem är att den amerikanska administrationen ser ett behov av någon typ av frihandelsavtal med EU.

– Mitt intryck är att de ser ett stort behov av att ha någon typ av frihandelsavtal med EU. Jag trodde de skulle vara klart kyligare på den punkten. Men alla säger att det vore synd om vi inte kan fortsätta att titta på detta.

Det finns en grund om båda sidor bestämmer sig för att titta på någon form av avtal.

Beskedet är något överraskande. När Trump tillträdde avbröt han direkt förhandlingarna om det omfattande transatlantiska frihandelsavtalet, TTIP, mellan EU och USA. Och TTIP-kapitlet tror inte Linde att Trump vill öppna igen.

– Men någon form av diskussion om ett handelsavtal mellan EU och USA vill Trump ha. Den dörren är definitivt inte helt stängd, det är absolut min uppfattning.

Både i EU och i USA har bland annat fackföreningsrörelserna tidigare varit skeptiska till frihandelsavtal. Ann Linde träffade fackföreningsledaren för den största fackföreningen i USA och fick ett annat intryck.

– Han sa att det är positivt för amerikansk ekonomi om vi har någon form av handelsavtal.

TTIP hann med 15 förhandlingsrundor innan samtalen lades på is. Bland annat kom man överens om tullfri handel med 97 procent av alla varor och nivåer för olika standarder. Andra frågor, som offentlig upphandling, strandade.

– Men det finns en grund om båda sidor bestämmer sig för att titta på någon form av avtal.

Ann Linde förde också fram synpunkter på hur den gränsskatt på import som Trump pratat om att införa skulle påverka de svenska företag som är verksamma i USA. Svenska företag sysselsätter 330.000 amerikaner. Ann Linde konstaterar att de företagen måste importera för att exportera produkter. Exempelvis importerar Volvo 10.000 delar från 98 länder för sin produktion.

– Jag förklarade att svenska företag som bara anställer amerikaner har sagt att de kommer att lägga ned sin verksamhet i USA om skatten införs eftersom de då inte längre är konkurrenskraftiga. De måste importera för att exportera.

Fakta.

USA var Sveriges tredje viktigaste exportland för varor 2016 med en export på 87 miljarder kronor.

Svenska företag i USA sysselsätter 330.000 personer.

Samtidigt sysselsätter amerikanska företag 140.000 personer i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.