Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/anna-breman-blir-ny-vice-riksbankschef/

Ekonomi

Anna Breman duckar för räntefrågorna

Swedbanks 43-åriga chefsekonom Anna Breman blir ny vice riksbankschef. Foto: Kevin Chang

Swedbanks 43-åriga chefsekonom Anna Breman blir ny vice riksbankschef efter Kerstin af Jochnick, som lämnade för att arbeta på ECB. 

Hon har tidigare engagerat sig i hur klimatfrågan påverkar världsekonomin, men ligger lågt när det gäller vilken roll Riksbanken kan ta.

– Jag är hedrad för förtroendet. Jag hoppas kunna tillföra god analys och internationell erfarenhet, säger Anna Breman under en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Det antas allmänt att Riksbanken kommer att höja sin styrränta i december. Har banken nu fått en räntehök eller ränteduva?

– Jag försöker vara nyanserad i de här diskussionerna, sedan får andra bedöma vilken typ av fågel jag är.

Hon går nu från att ”följa” Riksbanken” till att bli ”följd”.

– Ja, det är en annan roll. Jag ser fram emot att få jobba tillsammans med bankens kvalificerade personal, här finns en enorm kompetens samlad. Men jag kommer att sakna Swedbank också, det har varit en glädje att jobba där.

Hon har tidigare, i sin roll som chefsekonom för Swedbank, dels sagt att hon tror att räntan kan höjas en aning, dels alldeles nyligen uttryckt oro för att riksbanken inte har så mycket krut kvar för att möta en lågkonjunktur.

– Jag kommer inte att i dag, innan jag kommit med i arbetet, göra några kommentarer som kan uppfattas som penningpolitiska signaler.

Men du kommer att delta i beslutet på det penningpolitiska mötet 18 december?

– Ja, om jag hinner tillträda till dess, jag har inte diskuterat frågan med Swedbank än.

Anna Breman, som är 43 år, har i flera sammanhang talat om att miljöproblemen kan komma att öka riskerna för världsekonomin.  

– Riksbankens mandat innehåller två mandat; penningvärde och ett säkert betalningssystem. Så bankens roll blir att undersöka hur miljöproblemen påverkar dessa.

Vad kan Riksbanken göra mer i den frågan?

– Jag tar gärna den diskussionen när jag har tillträtt.

Du har tidigare ansett att Riksbanken bör överväga att köpa så kallade gröna obligationer?

– Jag tycker att alla frågor som är viktiga för banken ska undersökas, men jag vet också att det finns flera argument mot gröna obligationer.

Riksbanksfullmäktige var enig i sitt beslut att utse Anna Breman.

– Vi är helt enkelt jätteglada för att Anna har tackat ja. Hon har en bred erfarenhet från både den finansiella världen och forskningen och har stor internationell erfarenhet, säger Susanne Eberstein (S), fullmäktiges ordförande.

Bremans mandat löper i sex år från och med den 1 december. Riksbanksfullmäktige har också utsett Cecilia Skingsley till förste vice riksbankschef från och med den 8 november 2019 till dess hennes mandatperiod löper ut den 22 maj 2025.

Läs också: ”En expansiv grön finanspolitik behövs när recessionen hotar” 

Cecilia Skingsley blir förste vice riksbankschef. Foto: Magnus Hallgren