Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 17:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/annu-dyrare-att-fylla-tanken/

EKONOMI

Ännu dyrare att fylla tanken

Foto: Erik Simander/TT

De redan höga drivmedelspriserna når nya höjder. 95-oktanig bensin blir från och med måndagen 20 öre dyrare och kostar nu 17:79 kronor per liter, på bemannade bensinstationer. Dieselpriset höjs samtidigt med 15 öre till 19:32 kronor per liter.

TT Text

Oljepriset på världsmarknaden fortsätter stiga och ett fat Nordsjöolja (kvaliteten brent) kostar nu drygt 84 dollar. Det är två år sedan oljepriset noterades på den nivån.

Anledningarna till de höga bränslepriserna är flera, enligt Sofie Quant, kommunikationschef på branschorganisationen Drivkraft Sverige.

– Vi ser en ökad global efterfrågan både på råolja och på färdiga produkter som bensin och diesel när restriktioner från corona lättar. Sedan har det också funnits lite låga lagernivåer vilket också pressar upp priserna.

Dessutom påverkar den reduktionsplikt som infördes 2018, enligt vilken man blandar bensin och diesel med biodrivmedel. Den första augusti i år ökade man andelen biodrivmedel när E10 infördes. Då blir bensin och diesel dyrare eftersom biodrivmedel är dyrare än fossila drivmedel – i alla fall just nu.

Kommer det fortsätta stiga?

– Det kan vi inte svara på, men vad vi vet är att den 1 januari 2022 höjs reduktionsplikten igen.

De höga drivmedelspriserna påverkar framför allt personer på landsbygden, menar Terese Bengard som är verksamhetsledare på riksorganisationen Hela Sverige.

– Om du har fler mil så blir det dyrare. För privatpersoner, föreningar och företagande blir det påtagligt i vardagen, säger hon.

Hon menar att det inte finns så mycket alternativ till att ta bilen på vissa platser.

– Framförallt handlar det om saker som att dina barn ska spela fotboll eller att du ska hämta ett nytt pass på passexpeditionen.

Läs mer: Dieselpriset nu över 19 kronor

Ämnen i artikeln

Bensinpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt