Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 17:35 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/annu-inga-pengar-till-saabanstallda/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ännu inga pengar till Saabanställda

Veckan startade dystert för de Saabanställda som väntar på sina löner. På måndagen fanns fortfarande inga pengar till detta.

– Vi söker efter finansieringslösningar, men jag har inget att berätta om det, säger Gunilla Gustavs på Saab Automobiles informationsavdelning.

De anställda skulle ha haft sina löner på torsdagen och fredagen.

Från och med fredag eftermiddag har IF Metall möjlighet att begära Saab i konkurs. Detta sedan företaget genom Svensk Delgivningsservice har delgivits IF Metall-medlemmarnas betalningsuppmaning.

Det skedde enligt förbundsjuristen Darko Davidovic i fredags eftermiddag klockan 16.15.

Nu har Saab sju dagar på sig att, som det heter, på något sätt agera.

– Vi avvaktar de här sju dygnen för att se om Saab betalar ut vår fordran, säger Darko Davidovic.

Facket har sedan tre veckor på sig att begära Saab i konkurs, då den statliga lönegarantin träder i kraft.

Även tjänstemannafacket Unionen ligger i startgroparna med sin betalningsuppmaning. Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, säger till SR Väst att man räknar med att kunna lämna in sina medlemmars uppmaningar under dagen.

Det är tredje månaden i rad som Saab inte betalat lönerna i tid.

Majoriteten av Saabs återförsäljare har inga planer på att sluta sälja bilmärket, rapporterar SR Väst efter en rundringning till över hälften av de drygt 40 återförsäljarna.

Trots att produktionen stått stilla i närmare fem månader och problemen blir allt fler, finns en lojalitet mot bilmärket.

– Motgång är det just nu, kraftig motgång, säger Johnny Schmidt, vd för Järna Bilcentrum.

– Men vi försöker vara lojala mot Saab i alla fall.

Två Saabåterförsäljare meddelade i förra veckan att de slutar sälja märket, Holmgrens Bil samt Bilpartner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.