Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/annu-ingen-overenskommelse-mellan-usa-och-kina/

Ekonomi

Ännu ingen överenskommelse mellan USA och Kina

01:33. Så slår Trumps tullar mot din ekonomi – DN förklarar.

Den senaste samtalsrundan mellan de amerikanska och kinesiska förhandlarna har avslutats utan ett en handelsöverenskommelse nåtts, rapporterar CNN.

Rätta artikel

Samtalen på fredagen sågs som en sista minuten-åtgärd för att avvärja de höjda tullavgifterna på kinesisk import som infördes natten mot fredag, amerikansk tid. Avgifterna gäller varor till ett värde av 200 miljarder dollar, nästan 2.000 miljarder svenska kronor.

– Det var konstruktiva diskussioner mellan båda parter, det är allt vi kommer säga, sade USA:s finansminister Steven Mnuchin när han kom ut från förhandlingarna rapporterar CNCB.

Kinas chefsförhandlare Liu He, USA:s finansminister Steven Mnuchin och USA:s chefsförhandlare Robert Lighthizer. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Innan förhandlingen återupptogs på fredagen fanns det inte särskilt stora förhoppningar om att en överenskommelse skulle nås. Bland annat på grund av att USA:s president Donald Trump i flera inlägg på Twitter kungjort att tullavgifterna skulle vara mycket bra för landet.

Sedan handelskonflikten eskalerat mellan Kina och USA har samtal förts och det var på torsdagen som den kinesiska delegationen anlände till Washington för förhandlingar.

Inför mötena anklagade Trump kineserna dock för att ha rivit upp avtalet som skulle undertecknas. Ett uttalande som fick de amerikanska börserna att svaja kraftigt.

På torsdagen kom Trump dock med nya besked om att det fortfarande fanns möjligheter att länderna kan nå en kompromiss i frågan innan deadlinen för de höjda tullavgifterna. Samtidigt var presidenten tydlig med att avgifterna är ett ”utmärkt” alternativ till ett handelsavtal.

Läs mer:

Torbjörn Petersson: Hemmapubliken viktig för Kinas president i pokerspelet mot Trump

Ikea drabbas av Trumps tullar