Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ännu inget krisläge för Norge

Den så kallade oljebromsen sätter djupa spår i norsk ekonomi, men den svaga kronkursen gynnar exportföretagen och experter säger att det är för tidigt att tala om kris.

I förra veckan föll priset på Nordsjöolja till under 33 dollar fatet, den lägsta noteringen sedan 2004. För oljelandet Norge har det dramatiska prisfallet sedan sommaren 2014 fått stora konsekvenser, framför allt i oljeindustrin. Oljebolagen har dragit i nödbromsen och kraftigt minskat sina investeringar, vilket fått till följd att tiotusentals personer förlorat jobben. Under 2015 började oljebromsen ge ringar på vattnet för resten av den norska ekonomin och det förväntas fortsätta under 2016.

Analytiker vid DNB spår att den totala arbetslösheten kommer att växa till 4,7 procent 2016 och fortsätta uppåt till 5,6 procent 2018. I en framtidsrapport från december i fjol säger man bostadspriserna, som skjutit i höjden de senaste åren, kommer att falla och att den totala värdetillväxten kommer minska till 1,2 procent i år.

Men det råder fortfarande stor osäkerhet kring hur stor effekt oljebromsen kommer att få på sikt. För fallet på den norska kronan, som nu är ungefär lika mycket värd som den svenska, har gett positiva effekter för den norska exportindustrin. Samtidigt sänkte Norges centralbank sänkte i september styrräntan från 1 till 0,75 procent i ett försök att stimulera ekonomin och finansminister Siv Jensen har hållit allt hårdare i plånboken.

Även om experterna tror att oljepriset kommer att förbli lågt under många år anser flera att konsekvenserna för landet, som har drygt 6.000 miljarder samlade i sin statliga oljefond, inte behöver bli så allvarliga.

– Trots ett lågt oljepris är huvudbilden att det kan gå bra för norsk ekonomi. Jag tror inte på en kris, men det blir ett svagt år även 2016, säger Joachim Bernhardsen vid i Nordea Markets till E24.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.