Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ännu oklart om anmälan mot Wolf

Michael Wolf.
Michael Wolf. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är fortfarande oklart vilka brottsliga affärer Swedbanks förre vd Michael Wolf misstänks för. Ett nytt ägarmöte har inte kastat något ljus över vad anmälan gäller.

Swedbanks största ägare har träffats och fått möjlighet att ställa frågor om turerna kring anmälan mot den sparkade vd:n Michael Wolf. I fredags var dramatiken stor kring avslöjandet att Wolf anmälts för marknadsmissbruk, misstankar som nu ska utredas av Ekobrottsmyndigheten.

I en intervju i Dagens Industri i helgen beskrev Michael Wolf själv att han rapporterat inkorrekta affärer som gjorts i hans egen aktie- och pensionsdepå. Felen ska ha skett av misstag i samband med ändringar i bankens rutiner. Enligt Wolf gjordes bankens enhet för regelefterlevnad bedömningen att affärerna inte var marknadsmissbruk.

Vid dagens ägarmöte gavs ingen ytterligare information om vad som ligger bakom anmälan. Wolfs uppgivna affärer diskuterades, säger Folksams ägarrepresentant Carina Lundberg Markow.

– Men de affärerna faller inte under lagen om marknadsmissbruk, säger hon.

Betyder det att anmälan gäller några andra affärer?

– Det har vi inte fått reda på och enligt Swedbanks externa rådgivare kan vi heller inte få mer information än att det är en anmälan enligt lagen om marknadsmissbruk. Min tolkning är att anmälan rör sig om någonting annat, säger hon.

Även ett internt brev till de anställda på Swedbank, som Svenska Dagbladet rapporterar om, tyder på att brottsanklagelserna gäller någonting annat än de affärer som Wolf själv har rapporterat.

I intervjun med DI sade Wolf att om anmälan gäller dessa affärer så är det han själv som är "visselblåsaren". Men så är det inte, enligt det interna brevet.

"Visselblåsaren var inte Michael Wolf själv", skriver banken i meddelandet, enligt SvD.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.