Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 05:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/annu-tommare-i-anderssons-lador/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ännu tommare i Anderssons lador

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser dystrare på det ekonomiska läget än när hon lade sin första budget för en månad sedan.

Budgeten kan också bli hennes sista om den fälls i riksdagen nästa vecka.
Magdalena Andersson lyckades förhandla fram en budget med regeringskollegan Miljöpartiet och Vänsterpartiet, men vet ännu inte om den får stöd i riksdagen. Om Sverigedemokraterna väljer att rösta på Allianspartiernas förslag faller regeringens budget, och en regeringskris är ett faktum.

Finansministerns utgångspunkt är att SD ska följa praxis, det vill säga rösta på sitt eget budgetförslag och lägga ner rösterna när valet står mellan regeringens och Alliansens förslag. Då slipper hon ägna jul- och nyårshelgerna åt att krishantera.

– De kommer att ha väldigt svårt att förklara för sina väljare varför de agerar på något annat sätt den här gången, hävdar Andersson i en TT-intervju och radar upp förslag som SD då kommer att rösta ner: sänkt "pensionärsskatt", höjt tak i a-kassan, avskaffad bortre parentes i sjukförsäkringen, slopad fas 3 och mer pengar till järnvägsunderhåll.

– Jag tycker att det är viktigt att vi får fokus på att det handlar om politik och inte om spel.

Men skulle regeringen förlora finns det en plan B.

– Självklart har vi tänkt igenom de olika alternativ som finns, säger hon, utan att vilja gå in på vad det innebär.

LO-ekonomerna har precis presenterat en dyster prognos om ekonomin. De tror att arbetslösheten kommer att vara i stort sett lika hög om två år som i dag. Även Magdalena Andersson pratar om negativ information som tillkommit sedan budgeten togs fram, främst från Europa.

Läs mer: Det är en tom lada vi kommer till

– Vi har inte gjort någon ny prognos, men däremot kan jag ju konstatera att av de siffror som kommit in sedan dess är det mer på nedåt- än på uppåtsidan, säger hon.

Att pressa ned arbetslösheten från dagens nästan 8 procent till den lägsta bland EU:s 28 medlemsländer till 2020 är Socialdemokraternas kanske viktigaste vallöfte. För att nå dit har de lovat en 90-dagarsgaranti för unga, där traineejobb i välfärden är en tung byggsten. Nästa år ska 3 200 traineejobb vara på plats i kommunerna, men målet är 32.000.

Andersson försäkrar att det jobbas för högtryck på förslaget, men än har regeringen inte kontaktat EU-kommissionen för att höra om förslaget måste prövas enligt statsstödsreglerna. Traineeplatserna är helt statligt finansierade, vilket kan behöva ett klartecken från EU.

Läs mer: Skatterna som regeringen vill höja

Även om förslaget inte stoppas tar en sådan juridisk process tid. Men Andersson tror att tidsplanen kommer att hålla.

– Och det är inte så att vi har sagt att det skulle finnas 32 000 traineeplatser 1 januari 2015. Det kommer att behöva byggas upp under mandatperioden, både de och utbildningskontrakten. Och avskaffandet av fas 3, det kommer inte att ske över en natt, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.