Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ansiktsigenkanning-i-butik-ska-granskas/

Ekonomi

Ansiktsigenkänning i butik ska granskas

Datainspektionen har inlett en tillsyn mot en butik där besökarna analyseras med hjälp av digital ansiktsigenkänning. Foto: Magnus Hallgren

Ett svenskt företag planerar att öppna en butik där besökarna analyseras med hjälp av digital ansiktsigenkänning. Nu inleder Datainspektionen en tillsyn. 

Granskningen ska slå fast vilka regler som gäller om företaget gör verklighet av sina planer. En avgörande faktor är om ansiktsigenkänningen identifierar enskilda personer. I så fall måste speciella krav uppfyllas.

– Vi vill i ett så tidigt skede som möjligt utreda hur den här tekniken fungerar och förhåller sig till dataskyddsförordningen för att skapa klarhet för alla aktörer, säger Nils Henckel, jurist på Datainspektionen, i ett uttalande.

Företaget bakom satsningen är Nordic Tech House, som tidigare denna månad berättade om sina planer. 

– Vi kommer kolla på kön, humör, ålder och även hur ofta de kommer tillbaka till butiken, sa medgrundaren Linus Kaasik till SVT då.

Nu har Datainspektionen ställt ett antal frågor till Nordic Tech House. De handlar om hur tekniken är tänkt att användas, om informationen kommer vara anonymiserad och huruvida systemet kommer hantera känsliga personuppgifter, exempelvis biometriska uppgifter. Frågorna måste besvaras senast den 22 juli.

Företaget har tidigare sagt att informationen ska användas för att ge kunder personliga erbjudanden som bygger på vad man har köpt tidigare, ens klädstorlek och annat ur sin personliga profil. Linus Kaasik har dock lovat att kunder ska kunna välja bort att dela sina data och att företaget ska följa lagar och regleringar. 

Tekniken för ansiktsigenkänning har på senare år utvecklats mycket snabbt. Den har använts av polis för att identifiera misstänkta i flera år. I sin enklare form kan den jämföra foton i en databas, exempelvis ett körkortsregister. Men i takt med att den förfinas ökar möjligheterna att identifiera personer i realtid med hjälp av övervakningskameror.

DN har sökt Nordic Tech House för en kommentar.