Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Anställd outsourcade sina arbetsuppgifter till Kina

En man i 40–års åldern misstänks ha låtit en kinesisk konsultfirma utföra arbetsuppgifterna åt honom. Istället surfade han på nätet och kollade in kattfilmer på Youtube, skriver BBC.

Mannen som var mjukvaruutvecklare vid ett bolag i USA betalade bara en femtedel av sin lön för att kineser utförde hans arbetsuppgifter från ett kontor i Kina.

Missförhållandena upptäcktes efter att företaget som mannen jobbade på bett om en säkerhetskontroll eftersom man misstänkte problem med sitt virtuella privata nätverk, VPN, skriver BBC. Tekniken används för att skapa säkra förbindelser på internet.

De anställda hade börjat jobba mer hemifrån enligt bolagets nya policy men då upptäcktes en VPN–anslutning mellan mannens dator och en dator i Kina som funnits i månader. Bolaget misstänkte då att konfidentiell information läcktes olovligt till Kina. Därefter upptäcktes hundratals fakturor från den kinesiska firman i mannens dator.

Enligt säkerhetsföretaget Verizon som utfört kontrollen verkar det som mannen tagit på sig jobb från olika uppdragsgivare som han sedan låtit kineser utföra genom att logga in i hans namn på nätverket.

Mannen beskrivs som ”tyst och oförarglig” och ska ha tjänat hundratusentals dollar om året. Till kineserna betalade han en årslön på 50.000 dollar, motsvarande drygt 340.000 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.