Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/anstallda-protesterar-mot-att-arbeta-72-timmar-i-veckan/

Ekonomi

Anställda protesterar mot att arbeta 72 timmar i veckan

Det kinesiska e-handelsföretaget Alibaba kräver långa arbetsdagar av sina anställda. Foto: Maja Suslin/TT

Anställda vid kinesiska techföretag har tröttnat på sitt arbetsschema – känt som ”996”, som innebär att de jobbar från nio på morgon till nio på kvällen, sex dagar i veckan.

En våg av protester har den senaste månaden spridits på sociala medier i Kina i takt med att anställda publicerat bevis för hur de tvingats till obetald övertid. 

Rätta artikel

Det handlar många gånger om medarbetare vid några av Kinas största och mest välkända företag.

Anställda är kritiska till hur bolagen beordrar dem till obligatorisk övertid eller sätter sådan press på dem att de inte tycker sig kunna tacka nej till att jobba extra.

Men ”996- schemat” och den långa arbetstiden försvaras av några av Kinas mest kända företagsledare, som e-handelsjätten Alibabas grundare Jack Ma. 

– Om du går in i Alibaba ska du förbereda dig på att arbeta tolv timmar om dagen. Varför har du annars kommit till Alibaba? Vi behöver inte dem som gör det bekvämt för sig med åtta timmars arbete, sa Jack Ma, enligt kommentarer på Alibabas konto på det sociala mediet Wechat i fredags, rapporterar tidningen The Guardian.

Kinesiska teknikjättar är ökända för att uppmuntra till en mördande hård arbetskultur.

Richard Liu, grundare av JD.com, ett annat e-handelsbolag, försvarar också ”996-modellen”. Han beklagar sig över att antalet ”slöfockar” i bolaget har ökat och oroas av vad som händer om klagomålen på arbetstiden fortsätter.

– Då finns det inget hopp och företaget kommer att konkurreras ut från marknaden, sa han i en kommentar.

På plattformen Github har anställda och före detta anställda skapat en svart lista som omfattar 150 teknikföretag, där även telekomjätten Huawei finns med.

Diskussionen har de senaste veckorna fortsatt på olika sociala medier i Kina, där debatten rört sig kring vad det är för ett klimat som kinesiska bolag skapar när balansen mellan arbete och fritid är så skev.

Vissa bolag kräver till och med ett värre arbetsschema än ”996”, beskrivet som ”9106” – där arbetet pågår mellan nio på morgonen och tio på kvällen, sex dagar i veckan..

 Läs mer: Så tog piratkopieringens huvudstad upp kampen med Silicon Valley