Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Anställda tvingas träna – för att få högre lön

Foto: Magnus Hallgren/DN

Det kommunalt ägda bolaget Kalmar Vatten har infört obligatorisk friskvård på arbetstid – och den som inte tränar tillräckligt kan få lägre löneökningar än övriga anställda. ”Här ser vi träning som en arbetsuppgift”, säger personalchefen Linn Sjögren.

I åtta år har Kalmar Vatten haft obligatorisk friskvård på arbetstid, skriver Göteborgs-Posten. Syftet är att minska sjukdomar och belastningsskador. Alla anställda måste träna minst två timmar i veckan, varav minst en timme ska vara styrketräning.

Friskvården ingår i såväl befattningsbeskrivningar som lönekriterier, och företagsledningen kontrollerar aktivt att de anställda verkligen går och tränar på något av de gym som man har avtal med.

– Det här är inte ett friskvårdsbidrag. Här ser vi träning som en arbetsuppgift och alla vet att man måste gå och träna, säger Linn Sjögren, personalchef på Kalmar Vatten, till DN.

Den något ovanliga personalpolitiken infördes 2007. Linn Sjögren berättar att det då inte var alla som uppskattade den:

– Att vi började med det här berodde på att vi hade problem med belastningsskador, framför allt med dem som arbetar med tyngre uppgifter: spolbilspersonal och rörläggare. Och reaktionerna var väl lite blandade i början. En del tyckte det var fantastiskt att få träna på arbetstid. Andra blev irriterade. Jag minns att det hände att någon bara gick och satte sig med korslagda armar på gymmet – för att sitta av tiden.

Är det fortfarande så?

– Nej, i dag är i stort sett alla positiva. Det tar ju ett tag att komma in i vanan att gå och träna och nu har alla här kommit i gång ordentligt, säger Linn Persson.

Enligt Kalmar Vatten har den nya personalpolitiken bidragit till att sjukfrånvaron minskat från 3,48 procent till 3,12, skriver Göteborgs-Posten.

Den som inte tränar två timmar i veckan riskerar att få höra det på utvecklingssamtalet med sin närmaste chef på Kalmar Vatten. Det kan också resultera i lägre löneökningar, eftersom träningen räknas som en del av lönekriterierna.

Fackförbundet Kommunal har ingenting att anmärka på policyn.

– Generellt sett är Kommunal positivt till friskvård. Och som jag förstår det så hade man ju rätt stora problem med belastningsskador på Kalmar Vatten tidigare. Har man tunga arbetsmoment, så är det viktigt att bygga upp kroppen, säger Maria Gren, sektionsordförande för Kommunal i Kalmar.

Finns det inte risk för de anställdas integritet kränks?

– Vi har inte fått in några klagomål från våra medlemmar på Kalmar Vatten. Får vi det, så kommer vi naturligtvis att ställning till det, men det är alltså inte aktuellt i nuläget, säger Maria Gren till DN.​

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.