Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/antalet-antagna-till-hogskolan-okar-for-fjarde-aret-i-rad/

Ekonomi

Antalet antagna till högskolan ökar för fjärde året i rad

I år får 4.133 fler jämfört med förra året börja studera vilket är en ökning med 1,5 procent. Foto: Emil Langvad/TT

Under torsdagen kommer antagningsbeskedet till höstens utbildningar. För fjärde året i rad ökar antalet antagna. Till höstterminen 2019 får 290.300 personer börja studera vid en högskola eller universitet. 

Sökanden till höstens högskoleutbildningar får under dagen veta om de kommit in på kurser eller program. I år får 4.133 fler jämfört med förra året börja studera vilket är en ökning med 1,5 procent, enligt siffror från Universitets- och högskolerådet (UHR).

Till skillnad från förra året har antalet sökande ökat, i år sökte drygt 399.000 personer. Förra året ökade dock antalet behöriga, vilket håller i sig även i år. 

– Det är väldigt positivt att fler är behöriga, att man har kollat upp det innan så att man inte söker i onödan. Det är en trend vi sett de senaste åren som vi hoppas fortsätter, säger Andreas Sandberg, enhetschef vid Universitets- och högskolerådet.

Hela 22 högskolor ökar antalet antagna jämfört med förra året där Högskolan i Borås ökar mest procentuellt. Till höstterminen 2019 tar högskolan in 29,2 procent fler studenter än föregående höst. 

– Det vi ser är att de stora yrkesprogrammen är fortsatt populära och svåra att komma in på. Men även om antalet antagna är fler så har konkurrensen över programmen spridigt sig lite. Men skillnaderna jämfört med förra året är inte jättestora. 

De sökandes antagningsbesked publiceras på antagning.se i dag den 11 juli. Sista svarsdag är den 26 juli. Vid andra urvalet den 1 augusti får reserverna besked om de kommer in.

Läs mer: Lättare att komma in på högskoleutbildningar i höst