Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 08:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/antalet-arbetslosa-och-varsel-fortsatter-oka/

EKONOMI

Antalet arbetslösa och varsel fortsätter öka

Mer än 82.000 personer har skrivit in sig som arbetslösa sedan den 1 mars, då coronaepidemin började i Sverige. Det är dubbelt så många som under samma period förra året.

Arbetsförmedlingen gör bedömningen att arbetslösheten når tio procent i sommar.

– Det handlar om hur krisen utvecklar sig. Men om man tar det som Folkhälsomyndigheten säger om smittspridningen och tittar på förloppen från andra ekonomiska kriser så gör vi bedömningen att vi hamnar på en arbetslöshet som toppar i sommar på runt 10 procent, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Senast Sverige hade en arbetslöshet på den nivån var efter krisen på 90-talet och efter finanskrisen 2008–09.

Då handlade det om strukturella problem och många arbetstillfällen som bland annat försvann i industri och byggsektorn.

Skillnaden den här gången är att många unga drabbas av arbetslöshet.

Värst drabbat av varsel är hotell- och restaurangbranschen, bemanning och handel och resesektorn.

– Många gånger handlar det om ingångsjobb, men enligt forskningen är det också en grupp som har relativt lätt att komma tillbaka i arbete när det vänder eftersom de står nära arbetsmarknaden, säger Annika Sundén.

Men följderna av virusutbrottet sprider sig också – den senaste veckan ökade industrins andel.

Under förra veckan varslades 6.600 personer om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingens veckostatistik, vilket är färre än veckorna dessförinnan.

Flest varsel registrerades under 23–29 mars, då antalet berörda uppgick till 18.433.

– Det är för tidigt att säga om det här är en varaktig nedgång, 6.600 varslade i förra veckan är fortfarande en hög siffra, på nivåer som är högre än under tidigare kriser, säger Annika Sundén.

En annan faktor som kan ha påverkat statistiken var påskhelgen, som gjorde arbetsveckan kortare än vanligt.

Antalet som skriver in sig som arbetslösa fortsätter att öka. Mellan den 6 och 12 april nyinskrev sig 13.835 personer som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, vilket är mer än dubbelt så många som under samma vecka 2019.

Under hela perioden från utbrottet av det nya coronaviruset den 1 mars till den 12 april registrerades 82.255 personer som arbetslösa. Det är också dubbelt så många som under samma tid i fjol.

Läs mer: Stort fall för Norwegians aktiekurs

Läs mer: Intersport ansöker om rekonstruktion

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt