Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Antalet obetalda sms-lån allt fler

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rekordmånga har hamnat hos Kronofogden efter obetalda sms-lån. Dessa snabblån, som tidigare mest lockade unga, används nu av en allt större grupp.

Antalet svenskar som fått betalningsförelägganden för snabblån hos Kronofogden ökade med 20 procent under första halvåret i år jämfört med samma period i fjol, uppger Ekot.

– Det var oväntat att det ökade igen, på det sättet var det bekymmersamt, säger Kronofogdemyndighetens presschef Henrik Brånstad.

– Siffrorna i höstas är de högsta sedan vi började mäta 2006.

Om trenden visar sig ha fortsatt under hösten kommer 60.000 obetalda snabblån har trillat in hos Kronofogden under 2014.

Siffrorna visar samtidigt att andelen unga som hamnar hos Kronofogden efter att ha tagit snabblån, eller sms-lån som det ofta kallas, har minskat. Gruppen unga med snabblån låg tidigare på nästan 40 procent, den siffran har har nu nästan halverats.

Men minskningen bland unga i statistiken är egentligen inte så dramatisk, snarare handlar det om att fler äldre har upptäckt möjligheten att ta snabblån.

– I början lockades fler ungdomar av det men nu har det breddats, den här typen av lån tas av fler och det finns fler kreditgivare, säger Henrik Brånstad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.