Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Antalet sjukskrivna högsta på fyra år

Antalet sjukskrivna är nu på den högsta nivån sedan 2008. Försäkringskassan överväger att höja sin prognos för hur mycket sjukförsäkringen kostar i år, enligt uppgift till DN.

I februari i år var 133 000 sjukskrivna. Det är 6 000 fler än samma månad 2009 när 127 000 personer fick sjukpenning.

– Generellt sett har det blivit lite större volymer än vad vi trodde för några år sedan, säger Mathias Johansson, analytiker på Försäkringskassan.

Att de sjukskrivna är fler efter en period då 60 000 personer utförsäkrats och tvingats lämna sjukförsäkringen, beror delvis på de nya reglerna för sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension.

Tidsbegränsad sjukersättning har försvunnit och personer som tidigare hade den ersättningen får nu i stället sjukpenning.

– Man tänkte nog inte riktigt på den här effekten, att de som har haft sjukersättning skulle påverka sjuktalen på det här sättet, säger Mathias Johansson.

Ytterligare en orsak till att sjukt­alen har stigit är de betydligt strängare kraven för att få permanent sjukersättning. De som tidigare skulle ha beviljats sjukersättning blir nu i stället kvar i sjukpenningen.

Eftersom de långa sjukfallen över ett år fortsätter att öka kraftigt överväger Försäkringskassan att höja sin prognos om vad sjukförsäkringen kommer att kosta i år.

– Vi ser att det betalas ut alltfler dagar med sjukpenning och troligen blir det därför en uppräkning i den prognos som vi överlämnar till regeringen i juli, säger Mathias Johansson.

Sjukförsäkrings- reglerna ändrades 2008

Sommaren 2008 ändrades sjukförsäkringsreglerna. Sjukskrivningstalen fortsatte att gå ned och antalet nybeviljade sjukersättningar, förtidspensioner, sjönk kraftigt.

De nya reglerna satte ett tak för hur många dagar med sjukpenning som sjukskrivna kunde få. Vid årsskiftet 2009/2010 utförsäkrades den första gruppen och hänvisades i stället till Arbetsförmedlingen.

Trenden med minskade sjuktal har dock brutits, vilket DN avslöjade i mars. Då konstaterade vi att antalet sjukskrivna ökade med 14 procent under 2011 jämfört med året innan. Antalet dagar med utbetald sjukpenning var 480 000 större i februari i år än i februari i fjol. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.