Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

AP-fond drar undan stöd för Rikshems vd

Fjärde AP-fonden svänger och drar undan sitt stöd för Rikshems vd, Jan-Erik Höjvall. Därmed kommer Höjvall med all sannolikhet att tvingas avgå.

Fjärde AP-fonden är en av två ägare till bostadsbolaget Rikshem. I går, tisdag, meddelade fondens vd, Mats Andersson, att han avgår.

Andersson har hela tiden stött Jan-Erik Höjvall trots att denne kritiserats hårt i en oberoende granskning av skandaler inom Rikshem.

Med Andersson borta har Höjvalls position med ens blivit underminerad. Rikshems styrelseordförande Mats Mared informerades på onsdagen om att Fjärde AP-fondens styrelse nu delar samma uppfattning som den andra ägaren av Rikshem, pensionsbolaget AMF, gett uttryck för. Den är att ”Jan-Erik Höjvall inte är rätt person att leda Rikshem in i framtiden”.

Mared ska därför ”omgående kalla till styrelsemöte i denna fråga” och den enda rimliga slutsatsen är att Höjvall nu tvingas bort från sin post.

Rikshem, som kallar sig för den nationella allmännyttan, har skakats av skandaler. Tidigare vice vd Ilija Batljan fick sparken i december och en granskningsrapport från revisionsfirman KPMG riktade skarp kritik även mot Höjvall. Rapporten kritiserade hanterande av intressekonflikter, representation och resor inom bolaget.

AMF förklarade genom sin chef för kapitalförvaltning, Peter Hasslev, att man inte längre hade förtroende för Höjvall. Men så länge han hade Fjärde AP-fondens stöd kunde han sitt kvar.

Det är detta stöd som nu försvunnit i samband med Mats Anderssons avgång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.