Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

AP-fonder investerar i kärnvapenteknik

Flera av AP-fonderna, som förvaltar svenskarnas pensionspengar, har investeringar i bolag som är inblandade i tillverkning av kärn­vapen och som är svartlistade av andra förvaltare.

– Vi har kritiserat dem under en lång tid men det händer inget, säger Anna Ek, ordförande för Svenska Freds.

Kapitalförvaltare brukar utesluta bolag som anses för känsliga att ha i portföljen. Det handlar om företag som deltar i vapenproduktion, har tillverkning som skadar miljön eller kränker mänskliga rättigheter.

DN Ekonomi har jämfört Förs­ta till Fjärde AP-fondens innehav med de bolag som är svartlistade av både den norska oljefonden, en av världens största statliga fonder, och den svenska Sjunde AP-fonden.

Det blir en lista på tjugo bolag. När det gäller landminor och klustervapen verkar Första till Fjärde AP-fonderna ha samma inställning som de två kollegerna.

Men när det kommer till bolag som Oljefonden och Sjunde AP-fonden har uteslutit för att de har kopplingar till tillverkning av kärnvapen är bedömningen en helt annan. Av de tio uteslutna bolagen i den gruppen finns sju av bolagen i någon av Första till Fjärde AP-fondernas portföljer.

Ett exempel är det amerikanska teknikföretaget Jacobs Engineering som den norska oljefonden svartlistade förra året.

Etikrådet som beslutar om vilka bolag som oljefonden inte får investera i skriver om uteslutningen: ”på grund av bolagets produktion av centrala komponenter till kärnvapen”.

Även Sjunde AP-fonden har plockat bort bolaget från sitt urval. Men bolaget finns hos alla de fyra första AP-fonderna. Störst innehav i bolaget har Andra AP-fonden med 94 500 aktier som är värda drygt 35 miljoner kronor, enligt fondens senaste redovisning av innehav från halvårsskiftet. Tre av AP-fonderna har ökat sina innehav jämfört med för ett halvår sedan. Andra AP-fonden fyllde på portföljen med ytterligare 16 200 aktier. Bara Första AP-fonden minskade innehavet med drygt 9 500 aktier.

På organisationen Svenska Freds är man mycket kritisk till AP-fondernas innehav.

– Det är dags att de tar sitt ansvar och bidrar till kärnvapennedrustningen, säger ordföranden Anna Ek.

– Vi har regelbundet ställt frågor till etikrådet när de tänker utesluta kärnvapen. De säger att de tittar på det men det händer inget, säger hon.

Att flera AP-fonder ökat sina innehav i ett av bolagen ser Anna Ek extra allvarligt på.

– Det är helt skandalöst. Det verkar inte finnas någon vilja alls att ta något ansvar, säger hon.

Ek bedömer att det inom några år kommer att finnas ett liknande förbud som det mot investeringar i företag som tillverkar klustervapen eller landminor.

– Om fonderna vill vara före sin tid kan de passa på att utesluta kärnvapen, säger Anna Ek.

Det här är bolag som gör vinster. Är det inte viktigt för våra pensioner att AP-fonderna kan investera i sådana företag?

– Då måste man väga det mot att kärnvapen kan ställa till sådana skador att vi eller kommande generationer inte kan använda vår pension. Det finns gott om andra alternativ att välja, menar Anna Ek.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.