Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Apoteken: Våra kunder är nöjda

De allra flesta kunder är nöjda med servicen vid apoteken och får sin medicin direkt, enligt en ny branschrapport.
De allra flesta kunder är nöjda med servicen vid apoteken och får sin medicin direkt, enligt en ny branschrapport. Foto: TT

De allra flesta kunder är nöjda med servicen vid apoteken. Dessutom får de flesta sin medicin direkt, enligt en ny branschrapport.

– Kundnöjdheten är över 95 procent och det kan ses som ett betyg för hur apoteksmarknaden fungerar. De kunder som har flera apotek att välja mellan är extra nöjda, säger Johan Wallér, vd på branschorganisationen Sveriges Apoteksförening.

2010 omreglerades apoteksmarknaden, och nyligen tillsatte regeringen en utredning för att strama åt marknaden. Två problem, enligt regeringen, är att tillgängligheten på apotek på landsbygden har minskat och att kunderna ibland har svårt att få tag på sina mediciner.

Men enligt branschens egen sammanställning får cirka 95 procent sina läkemedel direkt då de besöker apoteken.

– Det är ungefär samma nivå som före omregleringen, säger Johan Wallér.

Vad gäller oron över sämre tillgänglighet för apotek på landsbygden, säger han:

– Några har lagts ner, men andra har öppnats. Dessutom har Stockholm sämst apotekstäthet i landet sett till antal invånare.

Men det finns utmaningar.

– Ett stort problem i samhället är felaktig läkemedelsanvändning. Det finns stora kunskaper hos apotekens personal och den kan utnyttjas bättre för att informera patienterna då de ska ta sin medicin, säger Johan Wallér.

De flesta av apotekens kunder är nöjda med servicen och får sina mediciner direkt, enligt en rapport som Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, låtit ta fram.

Fakta:Apoteken i siffror

2009 fanns 929 apotek i Sverige. I slutet av 2014 hade siffran ökat till 1 327.

Omsättningen för öppenvårdsapotek var drygt 35 miljarder kronor 2014.

Nästan 27 miljarder kronor av omsättningen 2014 utgjordes av föreskrivna läkemedel.

Under 2014 expedierades drygt 82 miljoner recept.

Varje dag får apoteken omkring 300 000 kundbesök.

I slutet av 2014 fanns 30 olika apoteksaktörer.

Källa: Sveriges Apoteksförening

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.