Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 04:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/apoteken-vill-hjalpa-till-med-vaccination-far-inget-svar-fran-regeringen/

Ekonomi

Apoteken vill hjälpa till med vaccination – får inget svar från regeringen

Foto: Pol Emile/TT

Svenska apotekare har vänt sig till regeringen för att erbjuda hjälp med snabbare coronavaccination. Socialminister Lena Hallengren (S) som fått erbjudandet på sitt bord, har inte ens svarat på frågan.

– Vi skulle kunna vara en del i att underlätta det här arbetet, säger Sveriges Apoteksförenings vd Johan Waller.

I en skrivelse adresserad till socialminister Lena Hallengren (S) erbjuder sig Sveriges Apoteksförening tillsammans med Sveriges Farmaceuter att stötta vården i den massvaccinering som just inletts.

Som Socialstyrelsens regelverk ser ut i dag får en farmaceut varken ordinera vaccin eller utföra själva vaccinationen själv. Men föreningarna menar att de farmaceuter, som enligt lag ska finnas på alla apotek i Sverige, har både utbildning och kunskap nog att snabbt kunna lära sig vaccinera.

– Det handlar inte om att du ska gå in och läsa på universitet ett halvår för att kunna sticka en spruta. Det handlar snarare om att man behöver vissa kunskaper för att hantera allergiska reaktioner och anafylaktisk chock och sådant, säger Johan Waller, är en av de som skrivit under brevet till Lena Hallengren.

Johan Waller, vd på Sveriges Apoteksförening.
Johan Waller, vd på Sveriges Apoteksförening. Foto: Karolina Henke

Han pekar på Norge och Danmark där detta redan är möjligt, och även på Storbritannien och Irland där vanliga öppenvårdsapotek blivit en del i ländernas vaccinationsstrategi.

Det finns totalt 1.400 apotek utspridda i landet. På 147 av dem erbjuds redan i dag vaccin, men då av sjuksköterskor som utför vaccinationen i apotekslokalen.

Bara genom att till en början släppa på Socialstyrelsens regler och snabbutbilda farmaceuterna på de apoteken kunde vården avlastas rejält och öka tillgängligheten till vaccin, tror Johan Waller.

– Vi ska inte vara för kaxiga och säga att vi kan lösa problemet, men vi kan bidra med hjälp i det här systemet för att göra det lättare. Kan man sedan på lite längre sikt koppla på de drygt 1.400 apoteken som finns skulle det göra en stor skillnad, säger han.

Men intresset från regeringen och socialdepartementet har varit svalt. Skrivelsen skickades den 3 december i fjol, direkt till Lena Hallengren och som kopia till Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Ingen har än så länge svarat, enligt Johan Waller.

Även handelns arbetsgivarorganisation Svensk Handel har engagerat sig i frågan. Vd Karin Johansson, med bakgrund som statssekreterare hos Göran Hägglund på socialdepartementet, har efter apoteks- och farmaceutföreningarnas skrivelse legat på socialdepartementet för att få till ett möte.

Inte heller där har regeringen nappat.

– Vi har haft lite kontakter för att försöka möjligen få till ett möte men det har vi inte fått, säger Karin Johansson.

Varför får ni inte det?

– Det ska naturligtvis de svara på. Men min känsla är att nu har man ett avtal med SKR och det är de som ska utföra vaccinationerna. Då har man väl inte sett någon anledning att göra någonting så här långt.

Karin Johansson, vd på Svensk Handel, var statssekreterare hos tidigare socialministern Göran Hägglund på socialdepartementet mellan 2006 och 2013.
Karin Johansson, vd på Svensk Handel, var statssekreterare hos tidigare socialministern Göran Hägglund på socialdepartementet mellan 2006 och 2013. Foto: Svensk Handel

Sverige har till och med den 10 januari hunnit vaccinera 80.000 personer i riskgrupp. Tempot har mött kritik från flera håll, där kritikerna jämför med andra länder som ligger långt före i antal vaccinerade. Israel är ett av länderna som återkommande nämns i kritiken som ett land med liknande befolkningsmängd som Sverige. De har redan vaccinerat 20 procent av sin befolkning.

Karin Johansson tycker inte att Sverige har något problem nu, men tror att det kan bli ordentliga flaskhalsar framöver om vården inte avlastas.

– Än så länge är det inte så att regionerna inte klarat sitt uppdrag. De har stuckit 80.000 personer, men vi ska sticka 14–15 miljoner, sett till att alla ska stickas två gånger. Det är ingen katastrof nu men det kommer att krävas mycket goda krafter, säger hon.

Varför driver Svensk Handel den här frågan?

– Dels är ju apoteken våra medlemmar. Men det är också det faktum att handeln har drabbats hårt i den pandemin och ju fortare vi är ur den desto bättre är det för alla.

DN har sökt socialminister Lena Hallengren för en kommentar. Hennes pressekreterare har bett om att få återkomma.

Läs mer:

Slutbunkrat på coronavaccin för regionerna

Experterna delade om hur coronavaccinet ska användas på bästa sätt

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt