Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Apparna som ger gratis mobilsamtal

Det tar inte ens en minut — sedan kan du ringa gratis med mobiltelefonen. Olika applikationer gör det nu möjligt att ringa och skicka sms gratis. Dock gäller det att välja rätt app — och till rätt samtal.

På topplistan över mest nedladdade mobil-appar i Itunes finns förutom Skype just nu program som Tango, Hey Tell och Viber.

Några av dem tillåter användaren att ringa gratis, andra att skicka sms utan kostnad. Gemensamt för apparna är att de är väldigt enkla att använda och framför allt kan sänka mobilkostnaderna rejält.

– Intresset har ökat enormt. Appar har ju gått från att vara något för specialintresserade nördar till att användas av vanliga människor, i takt med att det blivit så mycket enklare att installera dem, säger Linus Brohult, chefredaktör på tidningen Mobil.

Han själv fick stor användning av appen Rebtel under en resa i San Francisco.

Rebtel är kortfattat en app som gör att användaren i stället för att ringa dyra utlandssamtal ringer en lokal server i landet. Samtalet slussas vidare till en server i landet där mottagaren befinner sig. Konkret betyder det att man bara betalar för ett lokalsamtal och den stora fördelen är att mottagaren inte ens behöver ha Rebtel-appen i sin telefon.

– Jag köpte ett kontantkort för 500 kronor och då ingick fria lokalsamtal. Att kunna gå runt i San Francisco och prata med folk hemma i Sverige utan att det kostar något förutom lokala taxan — då förstår man storheten i det.

– Just i USA har Rebtel också blivit oerhört populärt eftersom man har så många invandrare och de vill kunna ringa släktingar och vänner i andra länder, fortsätter Linus Brohult.

Skype var det system som först slog igenom men har på senare tid fått en stor konkurrent i Viber. Fördelen med Viber kontra Skype är att det inte behövs något användarkonto, utan telefonen används som vanligt.

– Viber är genial i sin enkelhet, menar Linus Brohult.

Om mottagaren också har Viber installerat blir samtalet kostnadsfritt så länge du ringer över ett trådlöst nätverk eller har tillgång till obegränsad datatrafik.

Annars blir det till normal taxa.

Vilken app rekommenderar du?

– Det beror på vilken telefon man har och var man ska ringa. Har man en Iphone så tycker jag absolut Viber, men ringer du mycket internationella samtal kan Rebtel vara bra, säger Brohult.

Det är självklart inga problem att ha flera appar i telefonen men man ska tänka på att använda rätt app vid rätt tillfälle. En person som är utomlands och blir uppringd på Viber och inte har tillgång till ett trådlöst nätverk kan få en dyr telefonräkning, då det samtalet går över landets egna telenät, så kallad roaming. Linus Brohult tror dock på en utveckling där alla samtal går via internet i stället för över det fasta nätet.

– Rent logiskt borde det försvinna ganska snart men jag tror det tar tre—fyra år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.