Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Appbetalningar på väg att bräda kontanterna

Tekniken tar över plånboken.
Tekniken tar över plånboken. Other: Christine Olsson/TT

En ny undersökning visar att betalappar har gått om kontant­användningen för vissa betalningar – och unga kvinnor är mer benägna appanvändare än män. 

– Vi ser ett skifte i den svenska betalmarknaden som är historiskt, säger Insight Intelligences vd Lukas O Berg.

För första gången använder svenskarna hellre betalappar än kontanter. Det visar en ny undersökning som analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence tagit fram i samarbete med Länsförsäkringar bank, SEB, Payex och Svensk handel. 

– Vi ser ett skifte i den svenska betalmarknaden som är historiskt. Det har länge funnits en handfull olika betalmetoder. Men de senaste fem åren har sättet som vi betalar på gjort att betalappar blivit vanligare än kontanter, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence.

Resultatet baseras på frågor om betalningar som ställdes till 1 000 personer i olika åldrar. 

Det populäraste betalmedlet är kort, som används av 97 procent av de tillfrågade varje vecka eller ­oftare. För betalningar som sker någon gång i veckan eller oftare används kontanter lika ofta som betalappar.

Men för betalningar som sker någon gång i månaden föredras apparna. 48 procent av de tillfrågade uppgav att de använder betalappar för sådana månatliga betalningar, jämfört med 28 procent som angav att de använder kontanter. 

– Dels beror det på att förtroendet för de nya betaltjänsterna ökar, dels beror det på att utbudet av betalappar ökar. En annan viktig påverkansfaktor är infrastrukturen för att kunna betala med betal­appar, som också är under stor utveckling, säger Lukas O Berg.

Swish är den app som är mest populär. Appen lanserades i december 2012 och har nu över sex miljoner användare. Förra månaden gjordes 21 miljoner betalningar med appen. Kvinnor i åldern 16–29 år är den grupp som använder betal­appar mest. Inom gruppen svarar 43 procent att de använder appar att betala med varje vecka eller oftare. För män i samma ålder är siffran 33 procent.

Lukas O Berg tror att man kommer att kunna se en kraftig ökning av användningen av kontaktlösa betalningar, som används exempelvis när man ”blippar” ett kort mot terminal.

Han tror också att trenden kommer att gå mot att man använder samma betalmetod för olika tillfällen. Men fortfarande visar undersökningen att människor inte litar på apparna fullt ut ännu.

– Förtroendet för kontanter är större än för betalappar. En säkerhetsbrist som upptäcks kan rasera förtroendet för betalapparna, det är mer ömtåligt än för de gamla betaltjänsterna, säger han.

Sverige ligger långt fram inom den digitala betalmarknaden, enligt Lukas O Berg. Den brittiska tidningen The Guardian kallade Sverige för planetens mest kontantfria samhälle.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.