Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Apple återkallar farliga strömadaptrar

Väggkontakter till Mac-datorer har gått sönder och kan ge elektriska stötar. Nu återkallar Apple modeller som har sålts i tolv år, bland annat modellen som har sålts i Sverige.

De felkonstruerade väggkontakterna har levererats med Mac-datorer mellan 2003 och 2015. Laddarna kan "gå sönder och orsaka en elektrisk stöt vid beröring", skriver Apple i ett meddelande.

Under tiden som laddarna har sålts ska tolv incidenter ha inträffat, enligt företaget.

Återkallelsen rör inte alla varianter av Mac-laddare. De som anses vara farliga är de som är  utformade för europeisk standard, inklusive den vanliga modellen som säljs i Sverige, samt modeller för Australien, Nya Zeeland, Sydkorea, Argentina och Brasilien. 

Däremot omfattas inte de som är byggda för USA, Storbritannien, Kina och Japan.

Apple har lagt upp en speciell sajt där man som användare kan se om ens egen laddare är drabbad. Nya, säkrare väggkontakter har markeringen "EUR" eller motsvarande för andra regioner tryckt i en skåra i den del av laddaren som förs in i vägguttaget.

Alla Apple-butiker och auktoriserade serviceställen kan byta ut adaptrar. Det går även att beställa en ersättningsadapter via webben.

Så sent som för en vecka sedan återkallade Microsoft strömkablar till den bärbara datorn Surface Pro.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.