Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Apple betalar 415 miljoner för ”iPad”

Apple Store i Kinas huvudstad Peking.
Apple Store i Kinas huvudstad Peking. Foto: Ng Han Guan / AP

Dator- och hemelektronikföretaget Apple har gått med på att betala motsvarande 415 miljoner kronor till ett kinesiskt bolag för rättigheterna till namnet ”iPad”.

Det kinesiska företaget Shenzhen Proview Technology registrerade varumärket ”iPad” 2001. Apple köpte 2009 rättigheterna till namnet av ett taiwanesiskt bolag som är knutet till Proview. Men Proview hävdar att rättigheterna för Kina inte ingick i avtalet utan är kvar i företagets ägo.

De två bolagen nådde på måndagen en uppgörelse, enligt en domstol i Guangdong i södra Kina, rapporterar den brittiska nyhetskanalen BBC.

– Faktum är att Apples tidigare advokat gjorde ett löjligt misstag, har Proviews juridiska ombud, Xiao Caiyuan, tidigare sagt.

Han hävdar att Apple mycket väl kände till att avtalet om namnrättigheterna inte slöts med Shenzhen Proviev Technology. Det tecknades i stället med företagets taiwanesiska förgrening – Proview electronics Co. eller "Proview Taiwan".

Konflikten om vem som ägde namnrättigheterna ledde till att surfplattan plockades bort från butikshyllorna på sina håll i Kina.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.