Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Apple-bil ska vara klar om fyra år

Apple tar stora steg mot att släppa en egen eldriven bil.
Apple tar stora steg mot att släppa en egen eldriven bil. Foto: Alamy

Apple tar stora steg mot att släppa en egen eldriven bil. Iphonetillverkaren ska snart ha 1.800 personer som arbetar med projektet. Målet är en färdig elbil redan 2019.

Att Apple skulle ge sig in på marknaden för eldrivna, eventuellt självkörande, bilar har varit ett av de mest ihärdiga ryktena kring företaget på senare år. Det är sedan tidigare känt att Apple experimenterar med sådan utveckling.

Experter från bilindustrin har rekryterats och personal har internt flyttats till projektet, som internt går under namnet Titan.

Men nu tycks bilprojektet gå in i en ny, än mer seriös fas. Apple ska vara på god väg att tredubbla antalet personer som jobbar med projekt Titan, från 600 till omkring 1.800. Samtidigt ska bilsatsningen ha fått höjd status internt. Det ska nu vara klassat som ett av de projekt som Apple har beslutat att genomföra, rapporterar Wall Street Journal.

Redan 2019 ska bilen vara färdig, enligt samma källor. Exakt vad tidpunkten betyder är dock oklart. Det kan betyda att en bil då ska vara redo för att levereras till kunder. Men det kan också betyda att bilens funktioner då ska vara färdigutvecklade och redo att gå i produktion.

Bland experterna som Apple har rekryterat finns vissa som tyder på att Apple skulle sikta på att ta fram en självkörande bil. Enligt Wall Street Journals källor ligger det dock längre fram i tiden. De första versionerna av Apple-bilen ska vara konventionellt framförda bilar, även om Apple hoppas dra nytta av sin erfarenhet från utveckling av sensorer och mjukvara, vilket öppnar för funktioner som man inte är van vid att se i dagens bilar.

Det råder dock ingen tvekan om att Apple på längre sikt vill ta fram en helt självkörande bil. Enligt The Guardian har högt uppsatta chefer på Apple träffat den myndighet som reglerar självkörande fordon i Kalifornien för att diskutera sina planer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.