Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Apple krävs på 13 miljarder euro

Foto: Paul Sakuma/AP

Alla företag ska betala skatt, anser EU:s konkurrenskommissionär och slår rekordhårt mot amerikanska datajätten Apple.

EU vill att Irland kräver bolaget på 123 miljarder svenska kronor i obetalda skatter.

– Medlemsländer kan inte ge skatteförmåner till utvalda företag – det är olagligt under EU:s regler för statsstöd, konstaterar konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i ett pressmeddelande i dag.

– Kommissionens utredning slår fast att Irland gav illegala skatteförmåner till Apple, som gjorde att bolaget fick betala betydligt mindre i skatt än andra företag under många år. Den här selektiva behandlingen har gjort att Apple betalat en effektiv bolagsskatt på 1 procent på sina vinster i EU år 2003, ända ner till 0,005 procent för 2014, konstaterar Vestager.

Samtidigt meddelas att det mångmiljardbelopp som kommissionen vill att Irland ska kräva tillbaka från Apple kan komma att sänkas ”om andra länder kräver Apple att betala mer i skatt på sina vinster” från de berörda bolagen, Apple Sales International och Apple Operations Europe.

Alla företag bör betala skatt – inte bara de som inte lyckas klara sig undan från att göra det

Granskningen av Apples förmånliga skatteavtal med Irland har gjorts parallellt med flera liknande EU-granskningar i bland annat Nederländerna och Luxemburg. Vestager har tidigare krävt att Starbucks och Fiat ska krävas på vardera runt 200 miljoner kronor i obetalda skatter för uppgörelser i de två länderna. Dessutom pågår liknande undersökningar mot Amazon och McDonalds.

– Alla företag bör betala skatt – inte bara de som inte lyckas klara sig undan från att göra det, förklarade Vestager kategoriskt för TT och andra nordiska journalister i Bryssel efter Starbucks-beslutet i fjol höstas.

Såväl Irland som Apple väntas överklaga dagens beslut från EU-kommissionen. Även USA:s finansdepartement är kritiskt och ansåg i en lång utläggning i förra veckan att EU ”underminerar det internationella skattesystemet”.

Läs mer: Marianne Björklund: EU ska granska fler nätjättar efter Apple

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.