Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Apple på ökryssning efter skattefrihet

03:25. Så här kan skatteplaneringen hos ett företag gå till.

En utredning i USA kom 2013 fram till att Apple undvek mångmiljardbelopp i skatt via Irland.

Önationen skrotade sedan upplägget.

Apple svarade med att kryssa mellan andra öar, på jakt efter nya skattefria upplägg, visar paradisläckan.

Bakgrunden till utredningen i ett utskott i USA:s senat var att Apple hade en uppgörelse med Irland om minimal skatt. Utskottet kallade Apples irländska dotterbolag för ”spökföretag”.

– Vi betalar all skatt vi är skyldiga, varje dollar. Vi stuvar inte undan pengar på någon karibisk ö, kontrade en irriterad vd, Tim Cook.

Men mejl från mars 2014 mellan Apples rådgivare och juristbyrån med det snarlika namnet Appleby, som paradisläckan delvis kommer ifrån, visar något annat. Appleby ombeds bekräfta att en flytt till något av sex tänkbara skatteparadis medför att ett irländskt dotterbolag kan ledas därifrån "utan att de behöver betala skatt".

Apple valde Jersey i Engelska kanalen som inte tar ut skatt från de flesta företag.

Dator- och telefonjätten har inte svarat på frågor om upplägget men säger sig inte ha sänkt sin skatt.

Apple har inte höjt den mycket heller. Man har nu samlat på sig en förmögenhet på 2 000 miljarder kronor utanför USA. På den ickeamerikanska försäljningen gjorde Apple 2014-2016 enligt egna uppgifter sammanlagt cirka 1 000 miljarder kronor i vinst. På den skattade Apple drygt 50 miljarder kronor eller cirka 5 procent.

EU-kommissionen vill att Apple betalar 120 miljarder kronor i skatt till Irland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.