Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Apple riskerar stämmas för felet ”Error 53”

Foto: AP

Har du fått upp felmeddelandet ”Error 53” när du uppdaterat din Iphone till iOS9? Då är du inte ensam. Felet retar användare världen över – nu hotas Apple av en stämning i USA.

Felmeddelandet uppstår på Iphone 6 eller 6s vars hemknapp eller fingertrycksavläsare skadats eller bytts ut av andra reparationsfirmor än de som är certifierade av Apple. Men inte förrän telefonen uppdateras till iOS9, som är Apples senaste operativsystem. Telefonen kan alltså ha fungerat utmärkt i flera månader innan dess att uppdateringen görs.

Funktionen är till för att för att försäkra systemet om att ingen har försökt bryta sig in i telefonen, enligt Apple. Det som händer är att telefonen låser sig om hårdvaran i fingeravtrycksläsaren och telefonen inte stämmer överens.

Apple skrev i ett pressmeddelande under lördagen att ”säkerhetsåtgärden är nödvändig för att förhindra en bedräglig touch-ID-sensor från att användas.”

– Om det kommer in en kund med skadad hemknapp skickar vi dem alltid till Apple i stället, säger Charlotte Högberg på reparationsföretaget ITech Store som är medveten om problemet, enligt Nyteknik.

Men Apple själva kan inte laga telefonerna, utan tvingas i stället att byta ut hela telefonen mot en ny, enligt sajten.

En juristfirma i USA, PCVA, anser nu att Apples medvetna agerande att stänga av enheterna om man inte vänder sig till deras egna, mer kostsamma, reparationssystem, bryter mot lagen. De försöker därför samla ihop folk för att stämma teknikbolaget. Juristfirman är inte enbart ute efter ersättning på själva telefonen, utan för all data, så som bilder, videos och appar, som gått förlorade när telefonen låst sig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.