Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/apple-stammer-spionforetaget-nso-group/

EKONOMI

Apple stämmer spionföretaget NSO Group

Apple.
Apple. Foto: Miguel Medina/AFP

Apple stämmer NSO Group, den israeliska utvecklaren av spionprogram som har använts för att hacka journalisters och människorättsaktivisters mobiler.

I sin stämningsansökan anklagar Apple NSO Group för att ha ”övervakat och attackerat Apple-användare”, som företaget skriver i ett pressmeddelande. Förutom att utkräva ansvar för detta ansöker Apple om att NSO Group ska förbjudas att använda mjukvara och utrustning från Apple.

NSO Group utvecklar programvaran Pegasus, ett spionprogram som gör det möjligt att hacka och ta kontroll över moderna mobiltelefoner, både Android-baserade och de som kör Apples operativsystem IOS. När Pegasus väl har tagit sig in på mobilen ger den angriparen i princip obegränsad tillgång till filer, meddelanden, samtal, kameran och mikrofonen. Detta framgår bland annat av manualer som har läckt från företaget.

Företaget, som är baserat i Israel, hävdar att det bara säljer sitt spionprogram till myndigheter i demokratiska länder som använder dem för att bekämpa grov brottslighet och terrorism. Men gång på gång har det upptäcks i odemokratiska länder där de har använts för att angripa journalister, advokater och oppositionella.

Pegasus och NSO Group har länge fått kritik, men i somras fick det ny uppmärksamhet då en läckt lista med telefonnummer, som sades representera måltavlor för Pegasus, läckte. Bland annat avslöjades då att flera högt uppsatta politiker i Frankrike hade utsatts för intrång.

NSO Group har en viss Sverigekoppling. Under flera år ägdes det av riskkapitalbolaget Francisco Partners, som samtidigt ägde Sandvine, ett företag vars svenskutvecklade teknik också har dykt upp i en lång rad diktaturer där det har används för att kväsa oppositionella.

Tidigare har Facebookägda Whatsapp stämt NSO Group med liknande anklagelser om att företaget utnyttjar säkerhetshål för att hacka och avlyssna Whatsapp-användare. NSO har också svartlistats i USA för att det anses utgöra ett hot mot nationella intressen.

Förutom att stämma spionföretaget lovar Apple att donera 10 miljoner dollar till organisationer som arbetar mot digital övervakning och ska även skänka bort eventuell ekonomisk ersättning.

Läs mer: Svenska censurfabriken blev diktaturers hovleverantör

Ämnen i artikeln

It-säkerhet
Apple
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt