Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Apple: Staten vill smutskasta oss

Anhängare till Apple.
Anhängare till Apple. Foto: Steven Senne/AP

Apple sätter sitt eget varumärke framför allmänhetens säkerhet, skriver USA:s justitiedepartement i en rapport om tvisten kring en av San Bernardino-terroristernas telefoner. Rättschefen anser att statens åklagare är desperata och har för avsikt att smutskasta teknikföretaget.

Det infekterade läget mellan Apple och FBI såg ut att ha stillnat sedan FBI-chefen James Comey träffat bolagsrepresentanter och den 1 mars sagt i kongressförhör att han ”inte ifrågasätter deras motiv”. Men på torsdagen lämnade justitiedepartementet in en 35 sidor lång skrivelse om den juridiska processen.

– Jag tror inte att jag under mina 30 år i tjänst har sett en juridisk lägesrapport som varit mer inriktad på att smutskasta den andra sidan. Jag kan bara dra slutsatsen att justitiedepartementet i det här läget är så desperat att släppt all anständighet för vinden, sade Apples rättschef Bruce Sewell till medier.

Justitiedepartementet beskriver Apple som en aktör som själv beskriver sig som ”amerikaners privatlivs främsta väktare”. Teknikföretaget anklagas i rapporten också för hyckleri för att det inte vill bistå amerikanska myndigheter, men samarbetar med Kinas regering för att lagra användardata på kinesiska servrar.

Ett av alla beslagtagna föremål i förundersökningen av San Bernardino-massakern den 2 december är en Iphone 5C som en av gärningsmännen ska ha använt. Efter upprepade försök att låsa upp den meddelade den federala polisen FBI den 9 februari att man inte lyckats helt.

Det man hade hittat i gärningsmannens Icloud innehöll framför allt inte de senaste dagarnas aktiviteter, så man vände sig till Apple för att få hjälp att säkra den informationen. Men bolaget nekade begäran med argumentet om att särskild programvara måste skapas – programvara som skulle kunna komma i orätta händer – och man har en policy att aldrig ens riskera att kompromissa med sina produkters eller användares säkerhet.

Användarna själva står dock i detta ärende på statens sida, om man ska tro opinionsinstitutet Pew Research Centers undersökning. 51 procent av de tillfrågade tycker att Apple ska göra som FBI säger, medan 38 tycker att bolaget ska låta bli. Undersökningen visar också att historien fått stor spridning – 75 procent uppgav att de hört något eller mycket om den.

Apples besked om att vägra rätta sig efter FBI:s önskemål ledde många experter till att ana en stundande tuff strid om olika juridiska detaljer – Silicon Valley versus Washington DC. Många, däribland Apples vd Tim Cook, har uttryckt en oro för att FBI försöker få till stånd ett prejudikat med vilket myndigheter lätt kan få företag att lämna ut användares personliga information.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.