Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Apple storsatsar i USA – ska skapa 20.000 jobb

Other: Josh Edelson/AFP

Teknikjätten Apple har grandiosa planer för sitt hemland. På fem år ska företaget bidra med 20.000 nya jobb och nyinvestera 30 miljarder dollar.

I ett pressmeddelande som skickades ut på onsdagskvällen svensk tid redogör Apple för sin nya storslagna strategi.

Man ska investera 30 miljarder dollar, cirka 240 miljarder kronor, i USA under de kommande fem åren. Företaget ska anställa 20.000 personer, tack vare det nybyggda campuset utanför San Francisco samt genom att öppna ett till. I nuläget har Apple, som är det högst värderade företaget i världen, 84.000 anställda i USA.

Apple-anställda i hela världen kommer att få bonusar i form av aktier till ett värde av 2.500 dollar, drygt 20.000 kronor, rapporterar Bloomberg.

– Apple är en framgångssaga som bara kunde ha hänt i USA, säger företagets vd Tim Cook i pressmeddelandet.

Efter Trumpadministrationens skattereformer i slutet av förra året ska teknikjätten också betala 38 miljarder dollar, drygt 300 miljarder kronor, i skatt i USA på vinster utomlands.

Senare under kvällen twittrade USA:s president uppskattande om Apples planer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.