Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Apples grundare varnar för artificiell intelligens

Foto: Linus Larsson

För snart 40 år sedan byggde han den moderna persondatorn, grundade Apple med sin kompis Steve Jobs och förändrade teknikhistorien.

I dag är han inte säker på att det var en bra idé. DN har träffat Steve Wozniak.

Nästa år har det gått 40 år sedan ett oansenligt datorföretag kallat Apple grundades i Kalifornien. Två Steve är för evigt förknippade med företaget: Den ena är Jobs, den andra Wozniak. Jobs var affärsgeniet medan Wozniak var teknikern, ingenjören och hjärnan bakom designen på Apples allra första datorer, de som kan sägas definierade vad vi skulle mena med datorer under de följande årtiondena.

När DN möter honom har han samma energiska tro på vad teknikutvecklingen klarar av och hur den kan förändra människors liv. Han talar om maskiner som har utvecklats så långt att de låter människor interagera med dem som man pratar med andra människor. Han ser framför sig hur det skulle revolutionera till exempel utbildning, ett område han är besviken på.

– Dagens datorer känner inte av dig, de är inte som människor än. Därför har de inte lett till att elever blir smartare. Men kanske om datorerna blir självmedvetna, säger han.

Han talar om självprogrammering, om datorer och robotar som lär sig själv på samma sätt som barn gör och om hur långt artificiell intelligens kommer kunna utvecklas.

– Ett barn programmerar sig själv för att tala. Kan robotar lära sig själv på samma sätt? Kan de själva lära sig …

Steve Wozniak lyfter upp ett glas från bordet.

– … att hålla i ett glas utan att tappa det? Kommer de bli mer lika människor?

De första stegen i den utvecklingen kommer förmodligen vara mindra drastiska, som att maskiner lär sig föra naturtrogna konversationer med människor. Sedan om att robotar och datorer i högre grad fattar egna beslut, vilket det redan finns tidiga exempel på. Självkörande bilar, som de Google experimenterar med, måste själv bestämma hur de ska röra sig i trafiken.

Ja, hans tro på utvecklingen är mycket stark. Men vill han att den ska lyckas?

– Nej, jag vill inte att de lyckas. Jag har pratat om det i tre år och många börjar uttrycka oro för artificiell intelligens, säger han och räknar upp Elon Musk (demonentreprenörern bakom Paypal, elbilstillverkaren Tesla och rymdföretaget SpaceX), Googles grundare och fysikern Stephen Hawking som några exempel.

Han snuddade vid problemen när han talade vid konferensen From business to buttons i Stockholm på tisdagseftermiddagen.

– Jag ville bygga något som skulle göra livet enklare, men det blev inte så, sa han då.

Efteråt utvecklade han resonemanget. Han ser en möjlig framtid där mänskligheten tappar kontrollen över teknikutvecklingen och använder ordet ”husdjur” för att beskriva vad människan kunna bli i förhållande till maskinerna. Framförallt tänker Steve Wozniak på vad som kommer hända när en robot blir bättre än vi på att tänka, på samma sätt som andra maskiner har blivit starkare eller snabbare än oss.

– Har vi någonsin ersatt en maskin som har ersatt en människa? De kan överglänsa oss.

Hur ska man hantera det?

– Det finns inget sätt. Just nu kan vi hantera det, men vi vill bara lära dem mer och mer, utan att veta vad det leder till. Vi vill inte bli som husdjur, men vänta tills de kan tänka själva och programmera om sig själva.

Hans andra pessimism handlar om miljön. Själv kör han en elbil från Tesla. Före det en hybridbil. Men de är så dyra att priset de äter upp besparingen i bensin, säger han. Det fick honom att tänka, och han är i dag mycket skeptisk till chanserna att lösa problemen med miljöförstöring och klimatförändringen.

– I slutändan handlar allt om energi. Om ekonomin ska fördubblas så fördubblas energiåtgången. Det betyder, om vi inte får ordning på ren energi, att utsläppen fördubblas.

Det kan tyckas paradoxalt att Steve Wozniak ser så mörka moln på teknikhimlen. Han är trots allt teknikern som hoppade av Apple för att undervisa på en skola och lära barn använda tekniken.

I dag ägnar han så mycket tid han hinner åt att vara domare i tävlingar där unga utvecklar robotar. En väsentlig del av hans livsverk har gått ut på att sätta teknik i händerna på de som inte hade den, och att göra tekniken enklare och billigare så fler kan dra nytta av den.

Dessutom fortsätter han hylla Apple, trots att han inte har arbetat aktivt med bolaget på mer tre årtionden. (Det ska dock sägas att han lär ha ett inte obetydligt ägande i företaget.) Han talar varmt om Steve Jobs, men också efterträdaren Tim Cook och vad han har gjort sedan han tillträdde. Senare uppdateringar av operativsystemet i Iphone, beskriver han som fantastiska.

Han hyllar att Apple som en av de sista mobiltillverkarna började släppa mobiler med större skärm, något Steve Jobs för övrigt var mot medan han levde. Och Siri, röstfunktionen i Iphone som sedan en tid förstår och pratar svenska, som han beskriver som sin favoritfunktion.

– Jag är trött på struktur, trött på att klicka. Jag vill kunna prata med min Iphone.

På en punkt uttrycker han sig mer tveksamt: Apple Watch. Är det en klocka Apple säljer, frågar han retoriskt? Hans eget svar är nej, vilket han säger med hänvisning till vad som syns på Apples webbplats nu: Långa rader med armband i olika färger, material och stilar. Apples försök att göra Watch till en modeaccessoar och inte bara en pryl.

– Apple är ett armbandsföretag nu. Det är inte det Apple vi skapade, inte det som förändrade världen. Men det är det Apple vi har nu.

Fakta.”Woz”

Namn: Steve Wozniak, "Woz" är hans vanligaste smeknamn. 

Född: 1950 i Kalifornien, USA.

Karriär: Steve Wozniak grundade tillsammans med Steve Jobs Apple Computers i april 1976. Innan dess hade han arbetat på Hewlett-Packard.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.