Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Apples vd besöker Sverige – för kartongerna

Apples vd Tim Cook.
Apples vd Tim Cook. Other: Marcio Jose Sanchez/AP

Tim Cook, den amerikanska it-jätten Apples vd, är på besök i Sverige. Han har passat på att besöka Iggesund utanför Hudiksvall – för kartongtillverkningen.

Under förmiddagen började flera svenska medier rapportera om att Tim Cook befann sig i Stockholm. Breakit skrev till exempel om att Apple-vd:n hade besökt företagets svenska huvudkvarter på Kungsgatan.

Lite senare publicerade techsajten Feber en kortare intervju med Cook. I den kommenterar han bland annat AR-tekniken. AR står för ”Augmented Reality” och möjliggör en slags blandning av verklighet och teknik. Bland annat Pokemon Go,  fjolårets succéapp, har använt AR.

Läs mer: ”Det osynliga huset” – här är Apples bantade butik

Cook jämför AR med VR, ”Virtual Reality”, en något äldre teknik som han inte tror på lika mycket.

– AR är fundamentalt annorlunda mot VR eftersom AR kan vara en del i allt du gör, varje dag, säger han i Febers intervju.

Under eftermiddagen har Cook dock tagit sig längre norrut i landet, närmare bestämt utanför Hudiksvall. På sitt eget Twitterkonto skriver han om att han besökt Iggesund AB, en kartongtillverkare som ägs av Holmen.

Enligt Dagens industri har Apple i mer än tio år haft ett hemligt samarbete med Holmen. Det handlar om förpackningarna för it-jättens produkter, bland annat Ipad.

Kartongerna som pappersbruket i Iggesund tillverkar är så kallad flerskiktskartong av kemisk massa, som ska vara svår att böja och därmed passar bra för teknikprodukter. Enligt Di blev Cooks besök bokat med kort varsel, för en vecka sedan.

Läs mer: Här är Apples nya Iphone X

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.